«Πρόβα τζενεράλε» για το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Στη συνάντηση, παρουσία της ΓΓ αρμόδιας για την Πρόνοια Ε.Μπέκου, συζητήθηκε ιδιαίτερα η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης των φαινομένων ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και εκείνη στήριξης της ελληνικής οικογένειας. Επί τάπητος τέθηκε μεταξύ πολλών άλλων η ανάγκη άμεσης εφαρμογής του νόμου για προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 μακροχρόνια ανέργους, νέους ανέργους και ανέργους που ανήκουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Στη συνάντηση, λίγο πριν από το «ραντεβού» των πράσινων στελεχών με τον διοικητή του ΟΑΕΔ

κ.Αμπατζόγλου τη Δευτέρα το μεσημέρι, προέκυψαν τα εξής :

- Στη διενέργεια ελέγχων σε σημαντικούς για την περίοδο τομείς, όπως ο Τουρισμός προχωρούν με συγκεκριμένο προγραμματισμό το υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα, προωθείται διαδικασία άμεσης επιβολής υψηλών προστίμων στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ εκτελούνται ήδη –σύμφωνα με τον υπουργό- οι ποινές προσωρινού «κλεισίματος» για ορισμένες ημέρες σε 50 επιχειρήσεις που βρέθηκαν να απασχολούν παράνομους μετανάστες.

- Προωθείται η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από το πρώτο παιδί για οικογένειες που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Ήδη έχουν καλυφθεί 40.000 δικαιούχοι και ως τις 13 Αυγούστου, αναμένεται να έχουν καταβληθεί οικογενειακά επιδόματα σε 103.000 οικογένειες ακόμα. Παράλληλα, επαναχορηγούνται τα επιδόματα πολυτέκνων και τριτέκνων, στη βάση των όσων προβλέπει ο νόμος.

- Μέχρι την 14η Αυγούστου θα προχωρήσει και η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου από τους Δήμους, με προϋπολογισμό 115 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 5,5 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από τις Περιφέρειες για τα επιδόματα Ιουνίου, που αφορούν σε νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους νεφρού.

- Όσον αφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, προωθείται ήδη πιλοτικά η εφαρμογή του προγράμματος διασφάλισης ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης για τις πιο αδύναμες κατηγορίες πληθυσμού, με στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, όπου υπάρχει. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε δύο περιοχές της χώρας και οι δικαιούχοι πλην της εισοδηματικής ενίσχυσης, θα έχουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ οι ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες θα εντάσσονται στους ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Σε όλη την επικράτεια το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί το 2015.

- Ειδικά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», θα συνεχιστεί με αναμόρφωση των διαδικασιών του και διεύρυνση προς τους ανασφάλιστους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, προωθείται το ενιαίο Μητρώο ωφελούμενων με κατεύθυνση να εξασφαλιστεί η κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων που έχουν ανάγκη και η στήριξη ηλικιωμένων ανασφάλιστων και ατόμων με ειδικές ανάγκες που είναι οικονομικά αδύνατοι, καθώς και η νοσηλεία κατ’ οίκον ασθενών που έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία, αλλά χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας.

- Επίκειται η τροποποίηση της ισχύουσας σήμερα Κοινής Υπουργικής Απόφασης με στόχο τη διευκόλυνση έκδοσης βιβλιαρίου που θα καλύπτει τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας ανασφάλιστων με διεύρυνση των ισχυόντων κριτηρίων για τους δικαιούχους. Συζητήθηκε ακόμα η δυνατότητα κάλυψης ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που λόγω κρίσης έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και λόγω χρεών στο ασφαλιστικό ταμείο μένουν χωρίς κάλυψη.

- 65.000 παιδιά θα εισαχθούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από τον Σεπτέμβριο με χρηματοδότηση 150 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας, ενώ 30.000 παιδιά ακόμα θα καλυφθούν με εξεύρεση πρόσθετων πόρων από το ΕΣΠΑ ώστε να ενισχυθούν οι Δήμοι που θα τα υποδεχθούν.

- Συζητήθηκε ακόμα η ενεργοποίηση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και των Κέντρων Διημέρευσης Παίδων ΑμΕΑ, που πρόκειται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, καθώς και η διευκόλυνση της αναδοχής και αποϊδρυματοποίησης παιδιών και η ενίσχυση των θεσμών της ανάδοχης οικογένειας μέσα από τροποποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα