Προθεσμία 48 ωρών από τον Αιγυπτιακό Στρατό για πολιτική λύση

18:09 1/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Πιο ειδικά ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου διεμήνυσε προς την κυβέρνηση της χώρας ότι έχει 48 ώρες για να απαντήσει στο λαό και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο στρατός θα προσφέρει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας.

Σε μια ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε στην κρατική τηλεόραση, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαρακτήρισε τις μαζικές διαδηλώσεις

που σημειώθηκαν χθες, με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, μια «χωρίς προηγούμενο» έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Επίσης ανέφερε ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και κάλεσε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πολιτών.

Τόνισε δε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική και την Εξουσία.

Πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ

Ένα ξέσπασμα χαράς ακολούθησε της ανακοίνωσης αυτής του στρατού στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου από τους διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του Μόρσι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

«Ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και υπουργό Άμυνας, η φωτογραφία του οποίου παρουσιαζόταν στην τηλεοπτική οθόνη κατά την ανάγνωση της ανακοίνωσης της διοίκησης των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα, πέντε υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Πρόκειται για τους υπουργούς Επικοινωνιών και Τεχνολογίας, Δικαιοσύνης και Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, Τουρισμού, Ύδατινων Πόρων και Περιβάλλοντος.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Στο Κάιρο, οι διαδηλωτές λεηλάτησαν τα γραφεία των «Αδελφών Μουσουλμάνων», του κόμματος του προέδρου Μόρσι που είχε τεθεί εκτός νόμου από τον Χόσνι Μουμπάρακ και κατέκτησε την εξουσία μετά την αποπομπή του τελευταίου.

Ανησυχεί ο Ομπάμα

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Αίγυπτο εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε, από την Τανζανία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες απέναντι στη Δημοκρατία στην Αίγυπτο και όχι απέναντι σε κάποιον συγκεκριμένο ηγέτη. Σημείωσε ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι είναι δημ0κρατικά εκλεγμένος, αλλά τον κάλεσε να σεβαστεί την αντιπολίτευση και τις μειονότητες.

Απηύθυνε έκκληση στους Αιγύπτιους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα πολλά περιστατικά επιθέσεων κατά γυναικών.

«Όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση…δεν μπορεί κανείς να μιλάει για ειρηνική διαδήλωση όταν γίνονται επιθέσεις σε γυναίκες».

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν εξέφρασε κάποια σαφή άποψη όσον αφορά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει ο Μόρσι από την εξουσία, αλλά κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να φέρει την ομόνοια την χώρα.

«Αυτό που είναι σαφές σήμερα, είναι ότι, μολονότι ο κ. Μόρσι εκλέχθηκε δημοκρατικά, θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να δημιουργήσει τις συνθήκες στις οποίες ο καθένας θα έχει το αίσθημα ότι ακούγεται η φωνή του στην Αίγυπτο», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Προειδοποιήσεις από την Μουσουλμανική Αδελφότητα

Νωρίτερα σήμερα η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μόρσι, ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στα κεντρικά της γραφεία πέρασαν την κόκκινη γραμμή και ότι το κίνημα αυτό εξετάζει την ανάληψη δράσης για την υπεράσπισή του.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος Γκεχάντ ελ Χαντάντ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι Αιγύπτιοι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια και θα ανέχονται επιθέσεις στους θεσμούς τους.

«Είναι πολύ επικίνδυνο μια οντότητα στην κοινωνία να προσφεύγει στην βία ως μέσο αλλαγής, επειδή μπορεί να δελεάσει και άλλους να πράξουν το ίδιο. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μια πειθαρχημένη οργάνωση», σημείωσε, επικρίνοντας τις δυνάμεις ασφαλείας επειδή δεν προστάτευσαν τα κεντρικά γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων από την χθεσινή επίθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα