ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προτείνει τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στη σύγκρουση που κλιμακώνεται.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι μεγάλες δυνάμεις -Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία-υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα που θα συζητηθεί το

Σάββατο στη συνάντηση της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη.

Η ιδέα της κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία θα συμμετέχουν υποστηρικτές του προέδρου Άσαντ και μέλη της αντιπολίτευσης, αποτελεί μέρος των «βασικών κατευθυντήριων γραμμών για μια μετάβαση» στη Συρία, τις οποίες ο Ανάν έχει ήδη στείλει στους υπουργούς Εξωτερικών που θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη της Γενεύης.

Σύμφωνα με την πρόταση του Κόφι Ανάν, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στη μεταβατική αυτή κυβέρνηση δεν θα συμμετέχουν αξιωματούχοι, καθώς εκτιμάται ότι η παρουσία τους μπορεί να αμαυρώσει την πολιτική μετάβαση, να δυναμιτίσει την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης ή τις προσπάθειες συμφιλίωσης.

«Η αποδοχή του σχεδίου αυτού από την Ρωσία μπορεί να σημαίνει ότι είναι έτοιμη να δει τον Άσαντ να φεύγει», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης, όμως δυτικός αξιωματούχος επισήμανε πως η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον Σύρο πρόεδρο ή να αποδεχτεί ιδέες αντίθετες με τα συμφέροντά της.

Στη διάσκεψη της Γενεύης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν η Τουρκία, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς επίσης και οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, του Κουβέιτ και του Ιράκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα