Προσπαθεί η Σλοβενία να αποφύγει το μνημόνιο

22:50 6/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας, η οποία πασχίζει να αποφύγει την υπαγωγή της σε ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης, θα εκκαθαρίσει δύο μικρές τράπεζες, τις Factor Banka και Probanka, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποκαταστήσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Λιουμπλιάνα.

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρείχε εγγυήσεις που ανέρχονται συνολικά

σε 490 εκατ. ευρώ για την Probanka και 540 εκατ. ευρώ για την Factor Banka, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αποταμιευτές τους.

Οι σλοβένικες τράπεζες, οι οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ανέρχεται σε ένα ποσό 7,5 δισεκ. ευρώ το οποίο ισούται με το 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, βρίσκονται στο επίκεντρο της σεναριολογίας για το ενδεχόμενο η Σλοβενία να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης που ζήτησαν διεθνή στήριξη, μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Γιάζμπετς, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι οι αποταμιευτές και οι επιχειρήσεις που έχουν καταθέσεις στις δύο τράπεζες δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, αφού το κράτος εγγυάται όλες τις αποταμιεύσεις στα δύο πιστωτικά αυτά ιδρύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα