Προσομοίωση ανθρώπινου εγκεφάλου μιμείται και τις αδυναμίες μας

Ο Spaun (Semantic Pointer Architecture Unified Network) βρίσκεται μέσα σε ένα υπερ-υπολογιστή, επειδή απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ. Μόλις για ένα δευτερόλεπτο προσομοίωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο υπολογιστής πρέπει να δουλεύει εντατικά για δύο ώρες.

Ο μηχανικό εγκέφαλος απαντά σε ερωτήσεις συνήθως μετά από ένα δισταγμό (όπως οι άνθρωποι!), ενώ φυσικά δεν αποφεύγει τα λάθη. Αν π.χ. κληθεί να θυμηθεί μια σειρά αριθμών και να τις επαναλάβει, θα ξεχάσει μερικές σε περίπτωση που η λίστα είναι μακριά. Και, όπως οι άνθρωποι,

θυμάται καλύτερα τους αριθμούς στην αρχή και στο τέλος της λίστας, παρά στη μέση.

Ο Spaun έχει ακόμα μεγάλους περιορισμούς, καθώς προσομοιώνει μόνο ένα μικρό μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενώ είναι αργός στην εκμάθηση νέων πραγμάτων. Το επόμενο βήμα εξέλιξής του θα είναι να αναπτυχθεί hardware, που θα επιτρέπει στον «εγκέφαλο»  να δουλεύει σε πραγματικό χρόνο, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε ένα εξάμηνο περίπου.

Οι δυνατότητες του επιτυγχάνονται  με 2,5 εκατομμύρια ψηφιακούς νευρώνες (εικονικά εγκεφαλικά κύτταρα), έναντι περίπου 86 δισεκατομμυρίων που διαθέτει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Παρά το γεγονός ότι ο Spaun πολύ απέχει ακόμα από το να αποτελέσει μια πραγματική προσομοίωση των εγκεφαλικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, συνιστά ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το επίτευγμα παρουσίασαν οι δημιουργοί του, με επικεφαλής τον Κρις Έλιασμιθ του Κέντρου Θεωρητικής Νευροεπιστήμης του καναδικού πανεπιστημίου του Γουότερλου, σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το “Nature”.

Ο νέος «ασώματος εγκέφαλος» μπορεί μελλοντικά να προσδώσει νέες δυνατότητες στα ρομπότ και στα δημιουργήματα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εξαρχής δεν είχε ασχοληθεί με το να μιμηθεί την κυτταρική – νευρωνική δομή του ανθρωπίνου εγκεφάλου, αλλά εστιάστηκε καθαρά στον προγραμματισμό εξειδικευμένου λογισμικού.

Δείτε περισσότερα http://www.sciencemag.org/content/338/6111/1202

Keywords
Τυχαία Θέματα