ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 265 ΓΙΑΤΡΩΝ, ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Προσλήψεις γιατρών ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας, για ευτελείς αμοιβές σε δύσκολες συνθήκες κάνουν λόγο οι γιατροί. Πληρώνονται οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζει ο Οργανισμός, που προειδοποιεί πως όσοι γιατροί λάβουν χρήματα από ασφαλισμένους παραβιάζουν τους όρους της σύμβασης. Δημοσιοποίηση των οικονομικών του φορέα ζητάει ο ΙΣΑ.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Η κόντρα του Υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς καλά κρατεί σε πολλά επίπεδα. Από τα νοσοκομεία έως την πρωτοβάθμια περίθαλψη τα μέτωπα με τους γιατρούς

είναι ανοικτά.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε την πρόσληψη 400 επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα πρόκειται για 265 ιατρούς για την κάλυψη αναγκών των Νοσοκομείων της Περιφέρειας, του ΕΚΑΒ, των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και του Κέντρου Δηλητηριάσεων, ενώ άλλοι 135 θα προσληφθούν για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και τα Νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων.

Τα πραγματικά κενά είναι κατά πολύ περισσότερα, διευκρινίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ανεβάζοντας τον αριθμό των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό σε 6 χιλιάδες και συνεχώς αυξάνεται, λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβα, ο κ. Λυκουρέντζος «απέφυγε να κάνει λόγο για τις ευτελείς αμοιβές και το βαρύ εργασιακό περιβάλλον που θα συναντήσουν οι επικουρικοί γιατροί, για τις εφημερίες τους που θα μένουν απλήρωτες, για την έλλειψη μέσων ώστε να κάνουν σωστά τη δουλεία τους». Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κατηγορεί τον Υπουργό πως «κατασκευάζει ειδήσεις αντί να λύνει προβλήματα».

Εν τω μεταξύ, στην αντεπίθεση περνάει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, μετά τις αντιδράσεις και τις εξαγγελίες για κινητοποιήσεις των συμβεβλημένων γιατρών. Κάνοντας λόγο για «μικρή ομάδα γιατρών», η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως οι πληρωμές έχουν ολοκληρωθεί έως και για το Μάιο, ενώ τους προειδοποιεί πως, «σε κάθε περίπτωση, η είσπραξη της οριζόμενης αμοιβής του κρατικού τιμολογίου απευθείας από τον ασφαλισμένο εκ μέρους των συμβεβλημένων γιατρών, συνιστά ευθεία παραβίαση του όρου 16 της σύμβασης που έχουν υπογράψει και, ως εκ τούτου, αποτελεί λόγο άμεσης καταγγελίας της σύμβασης».

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με επιστολή ζητάει από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γ. Βουδούρη τη δημοσιοποίηση άμεσα των οικονομικών του φορέα ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος διαχείρισης των πόρων. Συγκεκριμένα, οι γιατροί της Αθήνας ζητούν τη γνωστοποίηση του προϋπολογισμού με την οποία ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την λειτουργία του, το ποσοστό επιχορήγησης έχει λάβει έως σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό και αν οι ασφαλιστικοί φορείς που εντάχθηκαν στο φορέα έχουν αποδώσει τις εισφορές αλλά και τα ποσά που έχει λάβει. Παράλληλα, ο ΙΣΑ θέλει ενημέρωση για τον τρόπο και τα κριτήρια, βάσει των οποίων κατανεμήθηκαν τα ποσά που εισέπραξε στους παρόχους του. Επανέλαβε το αίτημα για τη δημιουργία Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των υγειονομικών κλά

Keywords
Τυχαία Θέματα