Προς νέα αναβολή της ψηφοφορίας στην κυπριακή Βουλή

Ήδη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών για αύριο το πρωί, προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «με στόχο την εξέταση υπαλλακτικών σχεδίων για αντιμετώπιση της κατάστασης που θα προκύψει από τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν μετά τη σημερινή

συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αύριο, 20 Μαρτίου, στις 9 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο».

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να αναβληθεί εκ νέου η απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής ή, αν συγκληθεί, να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για το «κούρεμα», καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και το νέο, «βελτιωμένο« νομοσχέδιο αναμένεται να απορριφθεί.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε νέο νομοσχέδιο, βάση του οποίου καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ εξαιρούνται της επιβολής τέλους. Σε καταθέσεις από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβληθεί τέλος 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 9,9%.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα διατεθούν στους καταθέτες που θα υποστούν το κούρεμα μετοχές που θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων διασφαλίζεται από τα προσδοκούμενα έσοδα του φυσικού αερίου, υπό τον όρο όμως, ότι οι καταθέσεις θα παραμείνουν για δύο χρόνια στα πιστωτικά ιδρύματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι θέση της Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Δείτε όλο το σχέδιο νόμου

nomos2

Keywords
Τυχαία Θέματα