Στο «κόκκινο» οι διαπραγματεύσεις Ευρωζώνης-Κύπρου

Αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου η κοινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών με το κλιμάκιο της Τρόικας να αποχωρεί μετά από τέσσερις ώρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, σε γραπτή δήλωση που διένειμε στις 2.30 π.μ. υπογράμμισε: «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

αναχώρησε στις 07:15 (ώρα Ελλάδας) με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Σήμερα στις 18:00, στις 19:00 ώρα Ελλάδος, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το Εurogroup για την Κύπρο, ενώ χθες υπήρξε έντονη φημολογία περί αναβολής της συνεδρίασης για Δευτέρα ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε μέσω twitter ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ραντεβού για την Κύπρο ορίζεται για σήμερα.

Στο περιθώριο του κρίσιμου αυτού Eurogroup, ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όπως αναφέρει έγκυρη κυβερνητική πηγή της Κύπρου, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συμφωνία για το κούρεμα των καταθέσεων στην τράπεζα Κύπρου αλλά και η έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Το κρίσιμο σημείο στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με την τράπεζα Κύπρου είναι το εάν θα εξαιρεθούν από το κούρεμα ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυπριακή πλευρά επιμένει υπέρ της εξαίρεσης ενώ η τρόικα φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί κάτι τέτοιο μόνο στην περίπτωση που επιβληθεί μεγαλύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, το Eurogroup έκανα αποδεκτό ως θεσμό το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης το οποίο θα ονομαστεί τελικά Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, καθώς εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ασχοληθεί και με θέματα ανάπτυξης.

Ωστόσο προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο ποιες εισφορές θα περιλαμβάνονται στο Ταμείο. Το σίγουρο είναι ότι εκεί θα ενταχθούν οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. «Αγκάθι» ακόμη παραμένει το αν θα συμπεριληφθούν σε αυτό και τα Ταμεία Πρόνοιας, καθώς οι Ευρωπαίου εταίροι έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα