«Πρόοδο» στις συνομιλίες με το Ιράν βλέπει η ΕΕ

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συνεννόηση ή μια συμφωνία πριν από την ολοκλήρωση των συζητήσεων, αύριο βράδυ», σημείωσε ο Ζαρίφ.

Πάντως ο ιρανός υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο σύνολό του. «Δεν θα υπάρξει αναστολή του εμπλουτισμού στο σύνολό του, όμως μπορούμε να απαντήσουμε σε διάφορα ερωτήματα που βρίσκονται στο τραπέζι», ανέφερε.

Ο Ζαρίφ υποστήριξε ότι το Ιράν, ικανοποιώντας το αίτημα της διεθνούς κοινότητας, ανέστειλε τον εμπλουτισμό ουρανίου το 2003 και το 2005 χωρίς να έχει

«θετικά αποτελέσματα».

Στο μεταξύ «πρόοδοι σημειώνονται» στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Οι έξι χώρες —ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία— ξεκίνησαν τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα σήμερα.

«Σημειώνονται πρόοδοι. Η εκπρόσωπος Άστον θα συναντηθεί με τον (ιρανό) υπουργό (Εξωτερικών, Μοχαμάντ) Ζαρίφ αύριο το πρωί ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για να επεξεργαστούν κάποια θέματα», δήλωσε ο Μάικλ Μαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διπλωμάτες από τις έξι χώρες θα συναντηθούν νωρίς αύριο Παρασκευή το πρωί για να προετοιμάσουν τις συνομιλίες της Άστον με τον Ζαρίφ.

ΗΠΑ: Δεν διαφωνούμε με το Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μοιράζονται τον ίδιο «στόχο» στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Τεχεράνη θα ήταν «ιστορικό λάθος».

«Δεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, μεταξύ του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) και του πρωθυπουργού (Μπενιαμίν Νετανιάχου), όσον αφορά τον στόχο να μην επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Νωρίτερα ο Νετανιάχου είχε χαρακτηρίσει «ιστορικό λάθος» το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί μια ιρανική πρόταση που κατατέθηκε στη Γενεύη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που διεξάγονται είναι μια ιρανική πρόταση που διατυπώθηκε με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα