Προ του λουκέτου 4 στις 10 επιχειρήσεις

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (42%) βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, που διεξήχθη το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου σε δείγμα 2.375 εμπόρων σε όλη την επικράτεια. Αντίθετα το 58% των επιχειρήσεων δήλωσαν πως το ενδεχόμενο να κλείσουν μοιάζει «καθόλου» ή «όχι και τόσο» πιθανό.

Τον μισό τους περίπου τζίρο έχουν απολέσει στον καιρό της κρίσης (2009-2013) οι εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έκθεση. Αναλυτικά ο μέσος κύκλος εργασιών από τις 425.000 ευρώ το 2009,

προβλέπεται πως έχει υποχωρήσει στις 232.000 ευρώ στο τέλος του 2013, πτώση της τάξης του 45,2%. Στον τομέα των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων από 49.000 ευρώ το 2009, σήμερα έχουν περιοριστεί δραματικά στις 7.000 ευρώ, μείωση που αντιστοιχεί σε 86%.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας ξεχωρίζει η απουσία ασφαλιστικής ενημερότητας στο 22% των επιχειρήσεων, η πρόβλεψη πως το 74% των επιχειρήσεων θα διατηρήσει τον αριθμό των απασχολούμενων στα ίδια επίπεδα, το 19 % ότι θα τους αυξήσει και το 15% θα τους μειώσει. Τέλος δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιχειρηματιών για την πορεία της αγοράς, μιας και το 40% εκτιμά πως η ύφεση θα βαθύνει, με το 29% να θεωρεί πως η εικόνα θα παραμείνει στάσιμη και το 27% να αισιοδοξεί πως τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Με αφορμή την έρευνα, η ΕΣΕΕ επαναφέρει τις προτάσεις της για στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνουν:

- Ορισμό και νομοθετική στήριξη της «εντός κρίσης» μικρομεσαίας επιχείρησης, στην οποία να υπάγονται οι επιχειρήσεις που δεν είχαν οφειλές πριν το 2010 και όλες οι υποχρεώσεις τους δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από το 40% του τζίρου τους. Οι επιχειρήσεις αυτές, σύμφωνα με την πρόταση, θα μπορούν να εντάσσονται αυτόματα σε όλες τις υφιστάμενες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ενώ με την ένταξή τους στις ρυθμίσεις να αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις, η καταγγελία δανειακών συμβάσεων και τα αστικά μέτρα εναντίον τους.

- Ρυθμίσεις για τους χιλιάδες κατ’ ανάγκη οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Αποποινικοποίηση, αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας, ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας πέραν του επιδόματος και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών, με ελεύθερη επιλογή κλάσης από τους «ανενεργούς».

- Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Αλλαγές στον Τειρεσία, με δημιουργία συστήματος δύο ταχυτήτων, με διαφορετική βαρύτητα για την κατηγορία των επιχειρήσεων που ενεγράφησαν εντός της περιόδου της κρίσης.

- Αντιμετώπιση του παρεμπορίου και των διασυνοριακών μετακινήσεων, για την αναζήτηση χαμηλότερων τιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα