Πριν από 95 χρόνια η Οκτωβριανή Επανάσταση

Η Οκτωβριανή Επανάσταση -που έγινε το Νοέμβριο- είναι ένα ιστορικό γεγονός μεγάλης σημασίας, αφού δεν σφράγισε μόνο την πορεία της χώρας αλλά και την παγκόσμια ιστορία τον προηγούμενο αιώνα. Για το λόγο αυτό κι έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της ανθρωπότητας.

Πριν όμως από την τελική επικράτηση των Μπολσεβίκων προηγήθηκαν μια σειρά εξεγέρσεων που οδήγησαν στην τελική νίκη. Η πρώτη ήταν η επανάσταση του 1905, όταν  ο Τσάρος διέταξε τη φρουρά να διαλύσει τους συγκεντρωμένους απεργούς στην Αγία Πετρούπολη, με αποτέλεσμα η χιονισμένη πλατεία

της πόλης να βαφτεί με το αίμα εκατοντάδων νεκρών. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου στασίασε και το πλήρωμα του καταδρομικού Ποτέμκιν.

Επόμενος σταθμός της εξέγερσης ήταν ο Φεβρουάριος του 1917. Και πάλι στην Αγία Πετρούπολη μεγάλες απεργίες και δυναμικές διαδηλώσεις, εξελίχτηκαν σε οργανωμένο επαναστατικό κίνημα. Ο πρόεδρος της τέταρτης Δούμας Ροντζιάνκο μαζί με την εκτελεστική επιτροπή του σοβιέτ ζήτησαν την παραίτηση του τσάρου Νικόλαου Β΄, ο οποίος εγκατέλειψε την εξουσία στις 15 Μαρτίου 1917. Ο διάδοχός του θρόνου δούκας Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς, αρνήθηκε να δεχτεί τις ευθύνες του θρόνου κι έτσι ανατράπηκε οριστικά η μοναρχία και η φεουδαρχία στη Ρωσία.

Τότε προσωρινός πρωθυπουργός ανέλαβε ο πρίγκιπας Λβοφ, ο οποίος διακήρυξε ότι θα συνέχιζε την ένοπλη σύγκρουση με τη Γερμανία μέχρι την τελική νίκη της Ρωσίας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και ότι θα εφάρμοζε φιλελεύθερο πολιτικό πρόγραμμα μεταπολεμικά.

Τον Ιούλιο ο Λβοφ παραιτήθηκε και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Κέρενσκι, που προκήρυξε εκλογές για το Νοέμβρη. Στο μεταξύ ο στρατιωτικός διοικητής της Πετρούπολης Κορνίλοφ που θέλησε να επιβάλει στρατιωτική δικτατορία απέτυχε, κυρίως λόγο της συμμετοχής οπλισμένων επαναστατών που έτσι πέτυχαν την πρώτη τους αποφασιστική νίκη.

Η τελική επικράτηση

Στις 7 Οκτωβρίου ο Τρότσκι εκλέχτηκε πρόεδρος του σοβιέτ της Πετρούπολης και στις 19 Οκτωβρίου ο Λένιν έφτασε κρυφά στην Πετρούπολη για να αναλάβει την αρχηγία της ένοπλης εξέγερσης. Στην ιστορική συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Μπολσεβικικού κόμματος στις 22 Οκτωβρίου, έγινε δεκτή η πρόταση του Λένιν για ένοπλη εξέγερση, με ψήφους 10 υπέρ και 2 κατά (Ζινόβιεφ και Κάμενεφ).

Στις 6 Νοεμβρίου ξέσπασε η μεγάλη επανάσταση. Το πρωί η κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία του κεντρικού οργάνου των μπολσεβίκων “Ραμπότσι Πουτ” κι έστειλε θωρακισμένα αυτοκίνητα στο τυπογραφείο και στα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας.

Οι κόκκινοι φρουροί και οι επαναστατημένοι στρατιώτες απέκρουσαν τα θωρακισμένα αυτοκίνητα και κατά τις 11 η εφημερίδα κυκλοφόρησε με την προκήρυξη της ανατροπής της κυβέρνησης. Το βράδυ της ίδιας μέρας, κι ενώ το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε στα χειμερινά ανάκτορα, η κόκκινη φρουρά της Πετρούπολης καταλάμβανε το κεντρικό τηλεγραφείο, τις γέφυρες, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και την Κρατική Τράπεζα.

Το καταδρομικό “Αυγή” μπήκε στο Νέβα κι έστρεψε τα πυροβόλα του στα ανάκτορα που ήταν έδρα

Keywords
Τυχαία Θέματα