«Πράσινοι» κυνηγοί έτοιμοι για όλα

Της Μαρίας Νικολάου

Τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ροδόπης, όμως, στοχεύουν και κάπου αλλού: Να είναι κάθε μέρα πολίτες και μάλιστα, Πολίτες εν δράσει αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ξέρουν καλό «σημάδι». Έτσι, εκτός από τις γνωστές σε όλους ενασχολήσεις των κυνηγών οι ίδιοι έχουν αποκτήσει πολλές «πράσινες» συνήθειες. Διαθέτουν δενδρύλλια καστανιάς για φύτευση, μαζεύουν σπόρους δένδρων και τους πετούν στην ορεινή Ροδόπη για την ενίσχυση της χλωρίδας, λειτουργούν σύγχρονο δικό τους φυτώριο, απελευθερώνουν στο φυσικό περιβάλλον δεκάδες άτομα κολχικού φασιανού,

αλλά και λαγών, που εκτρέφουν οι ίδιοι.

Είναι κυνηγοί έτοιμοι για όλα, όπως για παράδειγμα να προσφέρουν δωρεάν τροφή για σκύλους στη Φιλοζωική Εταιρεία Κομοτηνής, αλλά και να καθαρίσουν την παραλία του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια. Παράλληλα, διοργανώνουν με επιτυχία σκοπευτικούς αγώνες, οργανώνουν και λειτουργούν την εθελοντική θηροφυλακή, λειτουργούν σύστημα έγκυρης ειδοποίησης λήξης των δελτίων κατοχής όπλων, έχουν το δικό τους προφίλ στο Facebook και επαφές με τους κυνηγούς της Τουρκίας, συμμετέχοντας μάλιστα στην έκθεση κυνηγιού της Προύσας.

Κι επειδή πρώτα κάθονται στα θρανία οι ίδιοι συχνά – πυκνά διοργανώνουν περιφερειακά σεμινάρια κυνηγιού με την βοήθεια του επιστημονικού συνεργάτη κο Πέτρου Πλατή στην ορεινή Οργάνη, στον Ίασμο, στην Αίγειρο και στην Ξυλαγανή. Το μυστικό της επιτυχίας, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, είναι ότι λειτουργούν σαν μια μεγάλη παρέα. Δεν παραλείπουν μάλιστα να διοργανώσουν γιορτές κυνηγιού και φεστιβάλ για την αναψυχή των μελών, των φίλων και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής. Αλλά και: Ενημερωτικές- επιστημονικές συναντήσεις για θέματα όπως η λύσσα και σεμινάρια για την προστασία της νανόχηνας.

“Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1968 , είναι συνεργαζόμενο σωματείο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και μέλος της ΣΤ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας , βάσει του καταστατικού ίδρυσης του είναι φιλοπεριβαλλοντικό σωματείο με βασικό σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανύψωση του ήθους και του αθλητικού φρονήματος του κυνηγίου στα μέλη του.” Εξηγεί ο πολύ δραστήριος πρόεδρος Γιάννης Ρεφειάδης και σημειώνει ότι σήμερα ο Κ/Σ έχει 3000 εγγεγραμμένα ενεργά μέλη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους Συλλόγους της Ελλάδας με μεγάλη δράση . Στις «δυνάμεις» του Συλλόγου συγκαταλέγονται δύο Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες και δύο ιδιωτικοί θηροφύλακες οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με αντίστοιχα τετρακίνητα οχήματα . Η παρουσία τους στο φυσικό περιβάλλον είναι σε εικοσιτετράωρη βάση και καλύπτει τα 2/3 της έκτασης του Νομού Ροδόπης που αποτελεί και περιοχή ευθύνης του Συλλόγου. Αποδεικνύουν στην πράξη ότι ο καλός κυνηγός είναι πρώτα κάθε σωστός πολίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα