Πράσινο φως για τον Φόρο Τόμπιν

Η Επιτροπή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την σχετική έκθεση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ,  Άννυς Ποδηματά.

Μετά την ψηφοφορία, η ευρωβουλευτής  δήλωσε: «Το ΕΚ έχει δώσει μάχη τα τελευταία δύο χρόνια για τη θέσπιση Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών στην Ευρώπη και σήμερα, παραμένοντας συνεπές στις θέσεις του, δίνει το πράσινο φως στα 11 Κράτη Μέλη – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας

– ώστε να προχωρήσουν γρήγορα στη θέσπισή του, με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας».

Σύμφωνα με την κ. Ποδηματά, βρισκόμαστε ακόμα στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης, με τους εθνικούς προϋπολογισμούς να σηκώνουν το βάρος και να πληρώνουν το κόστος της διάσωσης των τραπεζών και η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης, γιατί συμβάλλει σε ένα δικαιότερο επιμερισμό του κόστους της κρίσης με μια λογική συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ παράλληλα αποθαρρύνει τις ακραιφνώς κερδοσκοπικές και ριψοκίνδυνες συναλλαγές που δημιουργούν συστημικό κίνδυνο και υπονομεύουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η συναίνεση του ΕΚ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας. Μετά και την έγκριση του Συμβουλίου η Επιτροπή θα εγκρίνει τη νέα αναθεωρημένη νομοθετική πρόταση για θέσπιση του φόρου στις 11 χώρες οι οποίες είναι: Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Εσθονία, Σλοβενία, Σλοβακία.

Keywords
Τυχαία Θέματα