Πουλάει ακόμη ο Χίτλερ στη Γερμανία

Είναι ένα κωμικό μυθιστόρημα με μια αστεία πλοκή, όπου ο Χίτλερ δεν πεθαίνει, όπως είναι γνωστό, σε ένα καταφύγιο στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αποκοιμιέται το 1945 και ξυπνά στη γερμανική πρωτεύουσα το 2011 και αρχίζει να περιπλανιέται στους δρόμους του σύγχρονου Βερολίνου. Οι άνθρωποι που τον βλέπουν αναγνωρίζουν το πρόσωπο του Χίτλερ, αλλά υποθέτουν ότι είναι ένας κωμικός του δρόμου, που λέει ξεκαρδιστικές ασυναρτησίες και μονολόγους. Περιπλανιέται στους δρόμους πιστεύοντας ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει το Βερολίνο, μέχρις ότου ένας εφημεριδοπώλης

τον λυπάται και τον αφήνει να κοιμηθεί στο περίπτερο του.

Οι ξεκαρδιστικοί μονόλογοι του, παρουσιάζονται σε τηλεοπτική εκπομπή ενός Τούρκου κωμικού, με αποτέλεσμα να γίνει διάσημος στο YouTube. Στη συνέχεια, αφού κερδίζει την υποστήριξη μιας εφημερίδας, μπαίνει στην πολιτική και επιτίθεται με σφοδρότητα και τροφοδοτεί το μίσος, ενάντια στους γρήγορους οδηγούς και στους ιδιοκτήτες σκύλων που αφήνουν τα σκυλιά να αφοδεύουν στα πεζοδρόμια.

Οι Γερμανοί κριτικοί βιβλίου είναι διχασμένοι για το αν είναι πρέπον να δώσει, κάποιος, κωμική όψη στον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για το Ολοκαύτωμα, κάτι που πριν λίγα χρόνια θα ήταν αρκετά δυσάρεστο.

Σε συνέντευξη του, πρόσφατα, στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», ο ίδιος ο συγγραφέας είπε ότι πολλοί άνθρωποι προτιμούν να παρουσιάζεται ο Χίτλερ σαν τέρας, γιατί έτσι αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους. Απορρίπτει, όμως, την κριτική στο βιβλίου του, λέγοντας ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει ένα κωμικό θέμα για να απεικονίσει ένα αυθεντικό Χίτλερ και ότι το βιβλίο του πρέπει να διαβαστεί από τους νεο-ναζί που εξιδανικεύουν ακόμα τον Χίτλερ.

Άλλοι, όμως, όπως ο Στέφαν Σμιτ έγραψε στο περιοδικό «Στερν», πιστεύουν ότι το βιβλίο αυτό είναι κυνικό, εμπρηστικό και είναι μέρος μιας μηχανής μάρκετινγκ, που σπάει κάθε ταμπού για τον Χίτλερ, και αποφέρει κέρδη.

Παρά την κωμική του πλευρά, το βιβλίο είναι ένα χτύπημα για τον ανερχόμενο νεο-ναζισμό, την αποτυχία του ευρώ και το φόβο του πληθωρισμού, και υπενθυμίζει, στο γερμανικό ακροατήριο που έχει από καιρό παλέψει με την κληρονομιά του Χίτλερ, ότι κάτι παρόμοιο συνέβη και το 1930 επιτρέποντας στον Χίτλερ να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Η αντίδραση της εβραϊκής κοινότητας στη Γερμανία είναι πολύ μικρή και το μυθιστόρημα έχει εκτοξευθεί στην κορυφή των μπεστ-σέλερ, αφού έχουν πωληθεί περισσότερα από 250.000 αντίτυπα και 75.000 ηχητικά βιβλία. Σύμφωνα με αναφορές του γερμανικού τύπου το βιβλίο σύντομα θα δημοσιευθεί και στα αγγλικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα