Πως θα ρυθμίσετε τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ

Οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής των ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση Νέα Αρχή, που ήδη «τρέχει» στην ουσία, εκτιμούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, καθιστά αδύνατη την ένταξή τους σε αυτήν.

Το ταμείο πάντως, εξέδωσε εγκύκλιο με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να υπαχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στη ρύθμιση. Για χρέη από 75.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ πρέπει να κατατεθεί βεβαίωση από τρίτο ανεξάρτητο

εκτιμητή, ενώ για χρέη μεγαλύτερα των 300.000 ευρώ χρειάζεται μέχρι και υποθήκη ακινήτου.

Αναλυτικά, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, βάσει της εγκυκλίου είναι:

*Χρέος έως 5.000 ευρώ

Το τελευταίο εκκαθαριστικό

Έντυπο ΕΤΑΚ ή Ε9

Βεβαίωση Εφορίας ότι ο ασφαλισμένος είναι από την αρχή του έτους φορολογικά ενήμερος.

Υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο οφειλέτης δηλώνει την αδυναμία του να εξοφλήσει τα χρέη του προς τον ΟΑΕΕ, καθώς και ότι δεν του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ούτε έχει καταδικαστεί ποτέ για φοροδιαφυγή.

* Χρέος από 5.000 ευρώ έως 75.000 ευρώ

Όλα τα παραπάνω, συν ότι στην υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να αναγράφονται λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα του οφειλέτη, τα χρηματικά διαθέσιμα και την ακίνητη περιουσία του. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να αναγράφονται κινητές αξίες, ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και κύκλο εργασιών, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και το ύψος αυτών, οχήματα των οποίων ο ασφαλισμένος έχει την κυριότητα, απαιτήσεις από τρίτους και οφειλές σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία και υπηρεσίες του δημοσίου ή άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους.

*Χρέος από 75.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ

Εκτός από όλα τα παραπάνω χρειάζεται βεβαίωση – υπεύθυνη δήλωση από ανεξάρτητο εκτιμητή (ορκωτό ελεγκτή, λογιστή, φοροτεχνικό, κάτοχο άδειας δικηγορικού λειτουργήματος), η οποία θα επιβεβαιώνει την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής και τη βιωσιμότητα της ρύθμισης.

*Χρέος από 300.000 ευρώ και άνω

Χρειάζεται να κατατεθεί, εκτός από τα προηγούμενα, εγγυητική επιστολή τράπεζας για το σύνολο της οφειλής και για όλο το διάστημα της ρύθμισης ή έγγραφη υποθήκη επί ακινήτου αντικειμενικής αξίας ίσης με την οφειλή, ή εγγύηση από τρίτο αξιόχρεο πρόσωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα