Πως θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων

08:45 2/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα στοιχεία των τόκων που έχουν συμπληρωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Είτε διότι διαφωνούν με αυτά, είτε διότι υπάρχουν συνδικαιούχοι σε κάποιον λογαριασμό.

Η ΓΓΠΣ έχει αρχίσει και συμπληρώνει στους κωδικούς

659-660 των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων το 2012 και υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ.

Ωστόσο, στην περίπτωση κοινών λογαριασμών τα ποσά των τόκων δεν κατανέμονται στους συνδικαιούχους αλλά προσυμπληρώνονται στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού. Τα στοιχεία αυτά όμως μπορούν να διορθωθούν. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι : « η δήλωση ανήκει στους φορολογούμενους οι οποίοι και έχουν την ευθύνη συμπλήρωση της. Το υπουργείο οικονομικών διευκολύνει τους φορολογούμενους συμπληρώνοντας τα στοιχεία των τόκων. Ο φορολογούμενος εφόσον επιθυμεί μπορεί να επιμερίσει το ποσό των τόκων και να αναγράψει στους κωδικούς 659-660 το ποσό που του αναλογεί».

Ειδικότερα και σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων του φορολογουμένου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από το φόρο εισοδημάτων.

2. Στα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος (κωδικοί 433-434). Για τους κωδικούς 657−658, 659−660 και 781−782, εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα ανάλογα με την προέλευσή τους. Τα ανώτερα εισοδήματα αυτά προστίθενται μαζί με τις τακτικές αποδοχές ή συντάξεις ή διάφορα άλλα εισοδήματα και υπάγονται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% – 4% εφόσον υπερβαίνουν συνολικά τις 12.000 ευρώ.

3. Στην περίπτωση ανήλικων τέκνων που είναι προστατευόμενα μέλη η αναγραφή του ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική ενώ είναι προαιρετική η αναγραφή του ΑΦΜ.

4. Για τα προστατευόμενα μέλη που είναι άνω των 18 ετών, η αναγραφή του ΑΦΜ και του Α.Μ.Κ.Α. είναι υποχρεωτική.

5. Υποχρεωτική είναι η αναγραφή της ημερομηνίας γέννησης υπόχρεου και συζύγου στις περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται προσυμπληρωμένη από το ηλεκτρονικό σύστημα.

6. Στους κωδικούς 019−020 (για μπλοκάκια που θα φορολογηθούν ως μισθωτοί) απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ εργοδοτών και σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από 3 εργοδότες, πρέπει να επιλεγεί ο εργοδότης με το 75% των ακαθαρίστων εσόδων. Με τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων κωδικών οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.

7. Κατά την συμπλήρωση των εισοδημάτων που προκύπτουν από του μισθωτές εργασίες, πρέπει να καταχωρούνται οι Α.Φ.Μ. εργοδοτών – ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.

8. Και κατά την συμπλήρωση του κωδικού 507 απαιτείται η αναγραφή του ΑΦΜ φορέα/εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό.

Keywords
Τυχαία Θέματα