ΠΩΣ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΠΑΛΑΤΙΑ

11:30 3/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Αυτοί που πιστεύουν ότι …είναι καλό (και εντυπωσιακό) να χτίζεις στην άμμο παλάτια (με τα κουβαδάκια τους, φυσικά), ας βασιστούν στις συστάσεις μιας νέας επιστημονικής έρευνας. Το μυστικό είναι στο να χρησιμοποιεί κανείς λίγο νερό σε συνδυασμό με την άμμο.

Γάλλοι, Ολλανδοί και Ιρανοί ερευνητές, που δημοσίευσαν την …καλοκαιρινή μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Scientific Reports», πέρασαν προφανώς αρκετές ευχάριστες ώρες στο εργαστήριό τους, κάνοντας πειράματα με τα …κουβαδάκια τους. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, το νερό συγκρατεί την άμμο, δημιουργώντας ένα είδος «υγρών γεφυρών»

ανάμεσα στους κόκκους της. Όμως τόσο το πολύ όσο και το ελάχιστο νερό κάνουν το κάστρο ευάλωτο σε σταθερότητα και αντοχή.

Οι «παλιοί» κατασκευαστές κάστρων και λοιπών φιλοτεχνημάτων στην άμμο έλεγαν ότι χρειάζεται ένα κουβαδάκι νερού για κάθε οκτώ κουβαδάκια άμμου ή περίπου αναλογία 12,5% σε νερό. Όμως η νέα έρευνα αναθεωρεί αυτή τη «συνταγή» και υποστηρίζει ότι το νερό δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%.

Το εν λόγω άριστο μίγμα (99% άμμος- 1% νερό) επιτρέπει στο κάστρο να φθάσει σχετικά εύκολα σε μεγάλο ύψος έως πέντε μέτρων, ανάλογα πάντα με την έκταση της βάσης του (όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο ψηλότερα μπορεί να πάει το κάστρο). Το σχετικό παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες κατέχει ο Εντ Τζάρετ, ο οποίος πέρυσι σήκωσε, στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ένα κάστρο …πολυκατοικία από άμμο ύψους περίπου 12 μέτρων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα