ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Τη σοβαρότερη κυβερνητική κρίση από τις διεθνοτικές συγκρούσεις του 2001 ζουν τα Σκόπια. Η πιθανότητα να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες πρόωρες εκλογές δεν πρέπει να αποκλεισθεί.

του Γιώργου Βλαβιανού

Μία κατάθεση στεφάνου από τον αλβανικής καταγωγής υπουργό Αμυνας στο μνημείο πεσόντων του UCK (Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού) δημιούργησε απίστευτη αναστάτωση στον κυβερνητικό

συνασπισμό του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεβσκι στα Σκόπια. Ο Φατμίρ Μπεσίμι κατέθεσε το στεφάνι στο μνημείο που βρίσκεται στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο παρουσία εκπροσώπων του Στρατού.

Η στρατιωτική παρουσία πυροδότησε τις αντιδράσεις από τα Σλαβομακεδονικά κόμματα που ισχυρίζονταν ότι η εκδήλωση δεν ήταν επίσημη και οι επισκέψεις στην Σλούπτσανε ήταν ιδιωτικές. Ο καταιγισμός δηλώσεων και δημοσιευμάτων τις ημέρες που ακολούθησαν την κατάθεση στεφάνου πριν από δύο εβδομάδες δείχνουν ότι ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός κρέμεται πλέον σε μία λεπτή κλωστή. Την περασμένη Παρασκευή ο Νίκολα Γκρούεβσκι συναντήθηκε με τον Αλί Αχμέτι ηγέτη του συγκυβερνώντος κόμματος DUI των Αλβανών, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό. Ο Γκρούεβσκι μάλιστα δήλωσε ότι είναι έτοιμος για εκλογές οποιαδήποτε στιγμή.

Από το γραφείο του Επιτρόπου Φούλε της ΕΕ πηγές ανέφεραν, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων, ότι παρακολουθούν από κοντά τις πολιτικές εξελίξεις στην πΓΔΜ και την κρίση στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων.

Οι Αβανοί των Σκοπίων παραμένουν σταθεροί στην αρχική θέση τους ότι η κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των πεσόντων ανταρτών του UCK δεν είχε στόχο την πρόκληση αλλά τη συμφιλίωση με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη στην Αχρίδα το 2001. Οι Αλβανοί περιμένουν ακόμη απάντηση στο αίτημά τους να συμπεριληφθούν και τα μέλη του UCK στο νομοσχέδιο για τους υπερασπιστές, ουσιαστικά για τα μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων που αντιπαρατέθηκαν με τους Αλβανούς το 2001, το οποίο το VMRO του Γκρούεβσκι κατέθεσε στη Βουλή «ως απάντηση στην πρόκληση του Σλούπτσανε». Αν δεν συμπεριληφθούν τότε ο νόμος θα πρέπει να αποσυρθεί λένε οι Αλβανοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, διαφορετικά ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει ζωή. Έχει ορισθεί ότι η Βουλή θα ψηφίσει για το νόμο στις 10 Σεπτεμβρίου.

Σε όλα αυτά πάντως ο υπερεθνικιστής Γκρούεβσκι απαντάει με δεκαήμερο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά για να συντονίσει ζητήματα προπαγάνδας, την οποία φυσικά συνεχίζει από τις εφημερίδες που ελέγχει πλήρως στα Σκόπια, οι οποίες βρέξει χιονίσει έχουν την Ελλάδα στην πρώτη σελίδα. Με τον τρόπο αυτό ο Γκρούεβσκι δείχνει την αδιάλλακτη στάση του όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του.

Η πολιτική αστάθεια στα Σκόπια έχει οδηγήσει και σε γάμους σκοπιμότητος ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα παραδοσιακούς εχθρούς. Ετσι το Σοσιαλιστικό κόμμα του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έχει συμμαχίσει με τον επί εικοσαετία πολιτικό του εχθρό εθνικιστή αλλά ορκισμένο εχθρό του Γκούεβσκι, Λιούμπτσο Γκεοργκίεβσκι με τον οποί

Keywords
Τυχαία Θέματα