«Πόλεμος» για το νέο δάνειο

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Πριν καν κοπάσει η κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς ακινήτων (μετά τις δηλώσεις Σαμαρά-Βενιζέλου την περασμένη Πέμπτη, όπου έκλεισαν το θέμα), το ενδεχόμενο παροχής νέου δανείου προς την Ελλάδα βάζει εκ νέου φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Η ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων μεταξύ του Σίμου Κεδίκογλου και του Πάνου Σκουρλέτη χθες ήταν μόνο η αρχή της πολιτικής σύγκρουσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ

για «διαστρέβλωση» και «συκοφαντία», ενώ ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατακεραύνωσε την κυβέρνηση και τόνισε πως «δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση» να δεσμεύσει τη χώρα «με νέο Μνημόνιο».

Παρέμβαση Στουρνάρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η συζήτηση περί νέου δανείου δεν είναι μία ακόμη σεναριολογία, αλλά προειλημμένη απόφαση. Προς τούτο, μάλιστα, επικαλούνται τις σχετικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προανήγγειλε ένα τρίτο δανειακό πακέτο, αλλά και τα υπονοούμενα Μέρκελ, με τα οποία η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για μία σκέψη που έχει «ωριμάσει» στο Βερολίνο. Συν τοις άλλοις, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», με την οποία ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας παραδέχεται πως ένα τρίτο δάνειο είναι στα σκαριά, έστω και «χωρίς Μνημόνιο». Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη καταγγέλλει πως η κυβέρνηση «ετοιμάζεται να δέσει τη χώρα χειροπόδαρα με νέο Μνημόνιο», ενώ προεξοφλεί ότι τυχόν νέο δάνειο θα συνεπάγεται νέα σκληρά μέτρα και παράταση της επιτήρησης και του «καταναγκασμού» της τρόικας.

Άμυνα και αναμονή

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις χθεσινές, επιθετικές απαντητικές δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου, θα σηκώνει το γάντι του ΣΥΡΙΖΑ και, προφανώς, θα διαψεύδει κατηγορηματικά την μομφή πως «μαγειρεύεται» νέο Μνημόνιο. Πάντως, είναι σαφές ότι στο Μαξίμου δεν υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο τις δηλώσεις Σόιμπλε περί νέου δανείου, αφού αρκετά κυβερνητικά στελέχη ήλπιζαν πως μετά τις εκλογές θα ανοίξει ο δρόμος για μια «οριστική λύση» στο ζήτημα του χρέους, δηλαδή ένα ακόμη «κούρεμα». Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι είναι σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως στην παρούσα φάση, τον πρώτο λόγο έχουν οι δανειστές και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, παρεκτός να αναμένει τις διεργασίες στον άξονα Βερολίνου-Βρυξελλών-Φρανκφούρτης και Ουάσινγκτον.
Όπως και να έχει, είναι σαφές ότι όσο ανοίγει η συζήτηση για εκ νέου δανειοδότηση της Ελλάδας, έστω και με το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων, η πολιτική κόντρα μεταξύ των δύο βασικών πόλων του πολιτικού σκηνικού θα οξύνεται, κάτι που αναμένεται να φανεί ήδη από σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα