Ποιους αφορά το κυβερνητικό σχέδιο για πλειστηριασμούς

Αφού η κυβέρνηση λειτουργούσε, επί τρίμηνο, χωρίς πυξίδα στο ζήτημα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκαν χθες να αναλαμβάνουν οι ίδιο το ρόλο του… εγγυητή έναντι των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τράπεζες. Δεν πρόκειται να βγουν στο σφυρί ακίνητα πολιτών που δεν μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν

στις υποχρεώσεις τους, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας και την προσφιλή του φράση «τελεία και παύλα». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση Βενιζέλου, αφού οι δύο άνδρες στη σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου συμφώνησαν ότι θα πρέπει να βγουν μπροστά και να «ελέγξουν» την κατάσταση πριν αυτή τεθεί εκτός… πολιτικού ελέγχου.

Από τη θεωρία στην πράξη, ωστόσο, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση και αυτή θα κληθεί να καλύψει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, καθώς λογικά θα ζητηθεί από τους επικεφαλής της τρόικας μικρή παράταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να δημοσιοποιηθεί η νέα ρύθμιση. Είναι, επίσης, πολύ πιθανό τις προσεχείς εβδομάδες να επιδιωχθεί ένα επικοινωνιακό μπαράζ με περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο δάνειό τους, εμφανίζοντας ωστόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία ή καταθέσεις.

Με βάση όσα είναι, προς ώρας, γνωστά και εν αναμονή των θέσεων που θα διατυπώσουν οι της τρόικας και οι τράπεζες, η κυβερνητική στρατηγική προβλέπει μία… ενδιάμεση λύση που θα περιλαμβάνει:

διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για ανέργους, ΑΜΕΑ, πολίτες σε προφανή οικονομική αδυναμίαρύθμιση οφειλών, βάσει τις ισχύουσας ρύθμισης ή ακόμη και του νόμου Κατσέλη, για μεσαία εισοδήματα που, όμως, αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους καθώς αυτά ελήφθησαν σε περιόδους που τα νοικοκυριά είχαν υψηλότερο εισόδημα«αποκάλυψη» όσων διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή και καταθέσεις και, παρόλα αυτά, κρύβονται πίσω από το ισχύον καθεστώς προστασίας προκειμένου να μην ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Στόχος των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι η πίεση να πέσει σε αυτή τη μερίδα δανειοληπτών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ασφαλής εικόνα για το πόσους (σ.σ. όχι πάντως πολλούς) περιλαμβάνει αυτήάρση των πλειστηριασμών για εξοχικές κατοικίες που καταχρηστικά έχουν περιληφθεί στη ρύθμιση προστασίας και τα εμπορικά ακίνητα, ενώ αναζητείται ο τρόπος προκειμένου να αποτυπώνονται τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών που, επίσης, έχουν απομείωση αν και συχνά αυτό οφείλεται στην απόκρυψη εισοδημάτων

Όπως είναι κατανοητό πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σύνθετη ρύθμιση με υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας αλλά και πολιτικές δυσκολίες. Το βάρος θα πέσει στο οικονομικό επιτελείο (σ.σ. λέγεται ότι ο Ευ. Βενιζέλος πέταξε κατά τη χθεσινή σύσκεψη το μπαλάκι στον Γ. Στουρνάρα) το οποίο θα κληθεί να εξασφαλίσει τα στοιχεία βάσει των οποίων θα ελεγχθεί η εφαρμογή του μέτρου. Στόχος είναι αφενός να υπάρξει έναρξη καταβολών από τους, λίγους πάντως, που κρυπτόμενοι πίσω από τη ρύθμιση αν και έχουν τη δυνατότητα δεν εξοφλούν τα δάνειά τους και, παράλληλα, να υπάρξουν διασφαλίσεις προς τις νέες, μετά το μνημόνιο, τράπεζες ότι όσα δάνεια χορηγήσουν εφεξής θα έχουν πιθανότητες εξόφλησης.

Τα πρώτα 7.000 που θα βγουν στο σφυρί

Βάσει του σχεδιασμού, στο «σφυρί» αναμένεται να βγουν από τις αρχές του 2014 περί τα 7.000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση, πέραν της κύριας κατοικίας, που έχουν κατασχεθεί ώς το 2008.Εκτιμάται ότι θα εντοπισθούν οι δανειολήπτες, οι οποίοι, αν και έχουν 3 ή 4 ακίνητα και υψηλά εισοδήματα, δεν πληρώνουν καλυπτόμενοι από την απαγόρευση.Κυβέρνηση: Θα προστατευθούν οι αδύναμοι

«Δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ ζήτημα για την πρώτη κατοικία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας πριν από λίγο στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Αnt1.

Η ρύθμιση που θα έρθει για τους πλειστηριασμούς θα έχει την υποστήριξη των κυβερνητικών βουλευτών, εκτίμησε και πρόσθεσε ότι υπάρχει η άνεση χρόνου για να βρεθεί η καλύτερη λύση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης στο ραδιόφωνο του Σκάι.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα κοινωνικά αδύναμο συμπολίτη να χάσει το σπίτι του, διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα προστατευτικό πλαίσιο που καλύπτει απολύτως την πρώτη κατοικία όλων των κοινωνικά αδύναμων, το οποίο και δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Keywords
Τυχαία Θέματα