Ποιοι κινδυνεύουν με απόλυση

08:06 8/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο επίπονος συμβιβασμός της κυβέρνησης με την τρόικα στο ζήτημα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, ανοίγει το δρόμο για άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος κινητικότητας. Σε αντίθεση με τις προσεκτικές κινήσεις και τους αργούς (έως μηδαμινούς) ρυθμούς του Αντώνη Μανιτάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος, έχοντας την πλήρη πολιτική κάλυψη του Αντ. Σαμαρά, να «τρέξει»

το πρόγραμμα.

Στο στόχαστρο μπαίνουν, άμεσα, περίπου 2.500 σχολικοί φύλακες σε όλη την Ελλάδα, που σήμερα εργάζονται ως προσωπικό των ΟΤΑ. Οι εν λόγω αναμένεται εντός του μηνός να τεθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας, δηλαδή θα μείνουν σε διαθεσιμότητα για διάστημα 8 μηνών (ο χρόνος μειώθηκε από τους 12 μήνες) λαμβάνοντας το 75% του βασικού τους μισθού. Το πρόβλημα, ωστόσο, με τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν πτυχία ή άλλη εξειδίκευση και, συνεπώς, πολύ δύσκολα θα βρεθούν κενές θέσεις προς απορρόφησή τους. Υπό την έννοια αυτή, οι σχολικοί φύλακες δεν αποκλείεται να αποτελέσουν ένα σημαντικό τμήμα των 11.000 απολύσεων που θα πρέπει να πραγματοποιήσει εντός του 2014 η Ελλάδα. Όλως τυχαίως, η διαθεσιμότητά τους λήγει το Μάρτιο του επόμενου έτους. Το ίδιο θα συμβεί πιθανά και με αντίστοιχο προσωπικό, χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων στους ΟΤΑ, όπως οι καθαρίστριες, ομάδα πάντως που διαψεύδεται ότι έχει τεθεί στο στόχαστρο.

Θετικές, αντιθέτως, μοιάζουν οι προοπτικές για τους δημοτικούς αστυνομικούς, οι προσλήψεις των οποίων πραγματοποιούνταν από το 2000 και μετά μέσω ΑΣΕΠ. Υπό την έννοια αυτή, θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό ότι όσοι έχουν κάποια προσόντα θα απορροφηθούν γρήγορα σε κενές διοικητικές θέσεις της Ελλ. Αστυνομίας. Η διαδικασία διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η μετάταξή τους στην ΕΛ.ΑΣ σε διάστημα περίπου τριών μηνών.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ακόμη κι αν υλοποιηθεί το σύνολο του σχεδιασμού που αφορά σε 2.000 άτομα διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του υπουργείου Παιδείας ή σε μερικές εκατοντάδες από τα υπόλοιπα υπουργεία, η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα πιάσει το στόχο των 12.500 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα μέχρι το Σεπτέμβριο και, φυσικά, ακόμη πιο δύσκολα θα βρει τους 12.500 που αναζητούνται μέχρι το Δεκέμβριο.

Μπλόκο και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ

Η τελική συμφωνία με την τρόικα, ωστόσο, προκαλεί σημαντικά προβλήματα και στην προσπάθεια του Παντελή Καψή να δώσει λύση με την ΕΡΤ. Και τούτο διότι, ό,τι συμφωνήθηκε, ουσιαστικά περιορίζει πολύ τον αριθμό του προσωπικού που θα απορροφηθεί στη νέα εταιρεία από την ομάδα των απολυμένων της ΕΡΤ. Και τούτο διότι, η τρόικα κατέστησε σαφές ότι θα αποδεχθεί ως απολύσεις όχι τις 2.600 περίπου των εργαζομένων αορίστου χρόνου της ΕΡΤ αλλά το υπόλοιπο που θα μείνει μετά την πρόσληψη αυτών που θα συμμετάσχουν και στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Με άλλα λόγια, δεν θα νοείται ως απόλυση η επαναπρόσληψη προσωπικού από την ΕΡΤ και, συνεπώς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει στο νέο σχήμα περισσότερους από 600 εργαζόμενους της ΕΡΤ. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν 4 στους 5 της παλαιάς ΕΡΤ οδεύουν οριστικά εκτός Αγ. Παρασκευής, εξέλιξη που αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα μεταξύ του νέου υφυπουργού και των πρώην εργαζομένων στην επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα