Ποιοι καταδικάζουν σε θάνατο την ελληνική βιομηχανία

Και ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, μετά την ψήφιση του νόμου έθεσε σε εφαρμογή όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την άμεση υλοποίησή του, το υπουργείο ΠΕΚΑ ενημερώθηκε άτυπα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε παρατηρήσεις.

Ο κ. Παπαγεωργίου φρόντισε την άμεση έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία ρυθμίζει τις επιμέρους διατάξεις που αφορούν το οικονομικό αντιστάθμισμα της υπηρεσίας διακοψιμότητας, καθώς και την κατάρτιση της σύμβασης η οποία θα υπογράφεται από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διακοψιμότητας.

Επισημαίνεται,

ότι με αυτό τον τρόπο, όπως γίνεται ήδη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δίνεται «φιλί ζωής» σε κλάδους όπως η χαλυβουργία, το αλουμίνιο, η χαρτοποιία, η υαλουργία, η κλωστοϋφαντουργία, δηλαδή βιομηχανίες που απασχολούν αθροιστικά περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους

Η Ελληνική Κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως προτίθεται να προβεί στην άμεση εφαρμογή των συμβάσεων διακοψιμότητας, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα (auctioning), όπως αυτά ορίζονται στο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ (Οδηγία 2009/72/ΕΚ, άρθρο 8), αιτούμενη τη χορήγηση μιας μεταβατικής περιόδου ενός έτους αφενός λόγω χρονικών και τεχνικών περιορισμών και αφετέρου λόγω της ανάγκης άμεσης εφαρμογής του μέτρου για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας του Διασυνδεδεμένου Συστήματος. Δηλαδή ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ.

Μόλις στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου (σ.σ. ο σχετικός Νόμος ψηφίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την 1η Νοεμβρίου), το Υπουργείο ενημερώθηκε άτυπα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε παρατηρήσεις τόσο ως προς τις τεχνικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου, όσο και σε σχέση με την συμβατότητα του μέτρου με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τι είναι οι συμβάσεις διακοψιμότητας

Με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ο Διαχειριστής του συστήματος θα έχει τη δυνατότητα να ζητά από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την επάρκεια και ασφάλεια του συστήματος, – για παράδειγμα όταν παρατηρούνται απότομες μεταβολές στην παραγωγή ή τη ζήτηση – , να περιορίσουν την κατανάλωσή τους ή ακόμη και να τη διακόψουν σταθεροποιώντας το σύστημα με την απόσυρση φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Η υπηρεσία αυτή πρακτικά σημαίνει πως ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) δύναται να «κόψει» ηλεκτρικά φορτία των εν λόγω καταναλωτών, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος που θα κυμαίνεται ανάλογα με την προσφερόμενη προς διακοπή ισχύ, το χρόνο προειδοποίησης και τη διάρκεια της διακοπής.

Οι πόροι για το οικονομικό αντιστάθμισμα των συμβάσεων διακοψιμότητας θα προέρχονται από το Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού. Το τέλος αυτό επιμερίζεται σε όλες τις μονάδες παραγωγής, τόσο στις συμβατικές μονάδες (λιγνιτικές, φυσικού αερίου, πετρελαϊκές, μεγάλα υδροηλεκτρικά) όσο και στις μονάδες παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (μικρά υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, ΣΗΘΥΑ). Η διαδικασία έχει πλήρως βασιστεί σε τεχνικά και οικονομικά κριτήρια προβλεψιμότητας, διαθεσιμότητας και ευελιξίας, ώστε αφενός να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση της κάθε μορφής ενέργειας στην ασφάλεια εφοδιασμού και αφετέρου να αποφευχθεί η ανάληψη βαρών από τους τελικούς καταναλωτές.

Ποιοι ωφελούνται

Κύρια ωφελημένοι από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα διακοψιμότητας είναι οι βιομηχανικοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας Μέσης και Υψηλής Τάσης, σε κλάδους όπως η χαλυβουργία, το αλουμίνιο, η χαρτοποιία, η υαλουργία, η κλωστοϋφαντουργία, για τους οποίες το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας. Οι εν λόγω βιομηχανίες απασχολούν αθροιστικά περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους και δημιουργούν πολλαπλάσιες έμμεσες θέσεις εργασίες και αποτελούν ισχυρό καταλύτη για την παραγωγική δραστηριότητα και την ενεργειακή κατανάλωση αλλά και ευρύτερα για την εθνική οικονομία.

Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου επιτυγχάνεται ένας διπλός στόχος που αποτελεί προτεραιότητα και έχει ειδική σημασία με βάση τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού Συστήματος για μία σειρά από τεχνικούς και οικονομικούς λόγους:

o Εξασφαλίζεται η ευστάθεια και ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, που συνεπάγεται την αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για την Ελλάδα λόγω της ραγδαίας διείσδυσης της εκ φύσεως απρόβλεπτης και διεσπαρμένης παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη τη σχεδιαζόμενη επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διασύνδεση των νήσων.

o Παράλληλα, για αυτή την δυνατότητα και την ευχέρεια του διαχειριστή, παρέχεται στις ενεργοβόρες βιομηχανίες – που θα συμφωνήσουν και θα υπογράψουν τις συγκεκριμένες συμβάσεις – οικονομικό αντιστάθμισμα και συνεπώς ελάφρυνση του ενεργειακού τους κόστους. Από την δυνατότητα τους να παρέχουν υπηρεσίες διακοψιμότητας μπορούν να επωφεληθούν βιομηχανικοί καταναλωτές Υψηλής και Μέσης Τάσης με κατανάλωση μεγαλύτερη από 13 γιγαβατώρες κατ’έτος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι το κόστος για την ελληνική βαριά βιομηχανία είναι πολλαπλάσιο του αντίστοιχου σε ανταγωνιστικές χώρες. Για παράδειγμα, από στοιχεία που διαθέτουμε προκύπτει ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στις ελληνικές χαλυβουργίες σε σχέση με ευρωπαϊκές χαλυβουργίες είναι 57 ευρώ/Mwh και αυτό με νυχτερινό τιμολόγιο, όταν το αντίστοιχο με τις συμβάσεις διακοψιμότητας είναι 32 ευρώ στην Ιταλία, 30 ευρώ στην Ισπανία και 25 ευρώ στη Γαλλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα