Ποιοι Ευρωπαίοι στηρίζουν την υποψηφιότητα Τσίπρα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η ΝΔ, εδώ και τρεις ημέρες, κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι στηρίζεται από «εξτρεμιστικά και ακραία κόμματα». Στις κατηγορίες αυτές, τις οποίες καθημερινά εκφράζει με δηλώσεις της η εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά και ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, απαντά η Κουμουνδούρου, μέσω κύκλων.

«Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την

προεδρία της Κομισιόν ανέτρεψε την πολιτική στρατηγική και τον προεκλογικό σχεδιασμό της ΝΔ. Γι’ αυτό προκάλεσε πανικό στην υποτελή στα κελεύσματα του Βερολίνου συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου», σημειώνουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στην άτυπη ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και η ΝΔ κατηγορούνται ότι «προσπαθούν να εξάγουν στην Ευρώπη παιδαριώδεις και καταγέλαστους ισχυρισμούς για την απαξιωμένη θεωρία των δυο άκρων». Κατά την Κουμουνδούρου, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί «προσβάλλουν την κοινή λογική και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Γιατί κατασυκοφαντούν πλέον, όχι μόνον τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προσωπικότητες γνωστές στον ελληνικό λαό, αξιόπιστες και εδραιωμένες στην κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, όπως ο Όσκαρ Λαφονταίν και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Δεν τους πιστεύει, πλέον, ούτε ο πιο πιστός ψηφοφόρος τους».

«Πολιτικά χρεοκοπημένος πρωθυπουργός»

Στην ίδια άτυπη ενημέρωση, αναφέρεται πως «ο γραμματέας της ΝΔ και η εκπρόσωπος του κόμματος, με έκδηλο τον πανικό τους και λειτουργώντας καθ’ υπόδειξη του πολιτικά χρεοκοπημένου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χαρακτήρισαν «εξτρεμιστικά» και «περιθωριακά» τα κόμματα που συγκροτούν το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Ποιοι Ευρωπαίοι στηρίζουν Τσίπρα

Και στη συνέχεια, η Κουμουνδούρου δίνει μερικά παραδείγματα κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την Κομισιόν. Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα αυτά και τα χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής:

«Ας δούμε, όμως, πόσο «περιθωριακά» είναι τα κόμματα της Αριστεράς στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρησιμοποιώντας κάποια πρόσφατα παραδείγματα δημοσκοπήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες:

• Στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβρη, το Die Linke αναδείχθηκε σε τρίτο κόμμα με ποσοστό 8,6%. Μετεκλογικά καταγράφει ανοδική τάση. Συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου και είναι πλέον ο αναγκαίος και αναντικατάστατος πολιτικός εταίρος σε μια οποιαδήποτε μελλοντική, εναλλακτική κυβερνητική λύση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

• Στην Τσεχία σε πρόσφατη δημοσκόπηση το ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας, το οποίο είναι παρατηρητής στο ΚΕΑ, σε πρόσφατη δημοσκόπηση καταγράφει ποσοστό της τάξης του 18% και έρχεται δεύτερο κόμμα.

• Στην Ισπανία, σε δημοσκόπηση της Invymark με το Λαϊκό Κόμμα στο 27,2% και τους Σοσιαλιστές στο 23,4%, τα ποσοστά της Ενωμένης Αριστεράς φθάνουν στο 14,8%.

• Στην Πορτογαλία σε δημοσκόπηση της Eurosondagem το Μπλόκο της Αριστεράς (BE) συγκεντρώνει 5,9%».

Keywords
Τυχαία Θέματα