Ποιες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο ‘οφείλονται’ στο ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ τώρα, σπεύδει να ενημερώσει αναλυτικά για τις αλλαγές που εισηγήθηκε και προώθησε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες τη νύχτα στη Βουλή. Ειδικότερα, με ενημερωτικό σημείωμά της η Ιπποκράτους υποστηρίζει ότι :

Στο «πολυνομοσχέδιο» που ψήφισε εχθές η Βουλή, υπήρξαν πολλές αλλαγές με στόχο την θετική αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που εδημιουργούντο στους πολίτες και

ιδιαίτερα στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Αυτές οι αλλαγές προέκυψαν και μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο που έγινε στην Βουλή, αλλά και σε σημαντικό βαθμό από τις προσπάθειες του Προέδρου και των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μετά από διαβούλευση με φορείς της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας και εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων.

Υπενθυμίζουμε ιδιαίτερα (α.)την συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά από τον οποία συμφωνήθηκαν ιδιαίτερα θέματα που αφορούσαν τα φορολογικά, την αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση και τους εργαζομένους που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας.

(β) Τις συναντήσεις αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας, Υγείας και τον Υφυπουργό Οικονομικών.

(γ). Τις παρεμβάσεις του εισηγητή και των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τόσο στην επιτροπή, όσο και στην ολομέλεια της Βουλής.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

I. Συμφωνήθηκαν 11 σημαντικές αλλαγές στο αρχικό σχέδιο Νόμου, οι οποίες και πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας . Οι κυριότερες από αυτές αφορούν :

Ø Την φορολογία της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας

Ø Την διατήρηση της έκπτωσης για τους μισθωτούς και στην εφ άπαξ καταβολή του φόρου (1,5%).

Ø Την διατήρηση ως προστατευόμενων μελών των φορολογουμένων των φοιτητών τέκνων τους και των απαλλαγών και των παιδιών που λαμβάνουν διατροφή από την φορολόγηση τους.

Ø Την απαλλαγή από τα τεκμαρτά εισοδήματα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.

Ø Την διατήρηση της προκαταβολής από 55% αντί του 80% που προβλέπει το Σχέδιο.

Ø Την αποθάρρυνση μεταφοράς κερδών επιχειρήσεων προς χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.

Ø Την προσυμφωνία για το θέμα προστασίας αγροτών με μικρό εισόδημα.

Ø Την επιτάχυνση της διαδικασίας συγκρότησης Περιουσιολογίου

II. Επίσης συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο Σ/Ν, η επαναφορά του φορολογικού κινήτρου της συλλογής αποδείξεων ( ως μέσον καταπολέμησης της φοροδιαφυγής)

2. ΘΕΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

I. Δημοτική Αστυνομία – Σχολικοί Φύλακες

Ø Τροποποιήθηκε ριζικά το σχετικό άρθρο και προβλέφθηκε η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης στην Ελληνική Αστυνομία των υπηρετούντων στην Δημοτική Αστυνομία, ως ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικού.

Με αυτό τον τρόπο η συντριπτική πλειοψηφία τους θα απορροφηθεί από την ΕΛΑΣ.

Ø Προβλέφθηκε επίσης η λειτουργική συνεργασία της της νέας υπηρεσίας με τους Δήμους, μέσα από συμφωνημένα ετήσια σχέδια δράσης και ανάθεση αρμοδιοτήτων.

Ø Εξαιρέθηκαν από τις διαθεσιμότητες άτομα της των ως άνω κατηγοριών που έχουν ιδιαίτερα αυξημένα προσόντα (μεταπτυχιακό) ή που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες (ανάπηροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεικές οικογένειες κ.α.)

II. Προσληφθέντες με ΑΣΕΠ

Με νέα διάταξη προβλέπεται ότι οι προσληφθέντες με ΑΣΕΠ μοριοδοτούνται επιπρόσθετα

κατά την επιλογή των υπαλλήλων για την έξοδο από το καθεστώς κινητικότητας. Έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος απόλυσης τους, και διευκολύνεται η επανένταξή τους στο Δημόσιο.

3. ΘΕΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

I. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Υπουργοί Παιδείας και Επικρατείας στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στην Βουλή το Σ/Ν για την αναβάθμιση των τεχνικών Λυκείων

Το Σχέδιο Νόμου στηρίζεται σε προεργασία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και έχει συμφωνηθεί να έρθει με αυτές τις βασικές διατάξεις στην Βουλή.

Με την ευκαιρία της συζήτησης στην Βουλή το Υπουργείο θα παρουσιάσει και την θέση του για τα νέα τμήματα που θα διαμορφωθούν στην Τεχνική Εκπαίδευση, σε επαγγέλματα που χρειάζονται σήμερα στην αγορά εργασίας.

II. Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι ειδικότητες που καταργήθηκαν από τα ΕΠΑΛΕΠΑΣ θα παρέχονται από Δημόσια ΙΕΚ σε μεταλυκειακό επίπεδο . Φυσικά θα ληφθεί μέριμνα για την ολοκλήρωση του κύκλου αποφοίτησης των σήμερα σπουδαζόντων με προσλήψεις ωρομίσθιων καθηγητών.

III. Επίσης συμφωνήθηκε ότι η πλειοψηφία των καθηγητών που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, θα απορροφηθεί σε κενές θέσεις στον χώρο της Υγείας και των βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων.

IV. Οι σχολές κατάρτισης (π.χ. αργυροχρυσοχοΐας) μετατρέπονται και αναβαθμίζονται σε δημόσια ΙΕΚ

4. Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Έγιναν σημαντικές διορθώσεις στο άρθρο 77 για το Παρατηρητήριο των Ο.Τ.Α. ώστε να μην παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών και να μην περικόπτονται πόροι που αφορούν κοινωνικές προνοιακές δραστηριότητες

5. Λοιπά Θέματα

I. Αποσύρθηκε διάταξη που προέβλεπε την απαλλαγή από ποινική ευθύνη των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για αποφάσεις της αρμοδιότητας του

II. Αποσύρθηκαν επίσης άρθρα τόσο για την ίδρυση νέας Γενικής Γραμματείας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και για την επέκταση της χρήσης του Κυβερνητικού Αεροπλάνου.

III. Αποσύρθηκε επίσης διάταξη για 11 ακόμη συμβάσεις μετακλητών στο Υπουργείο Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα