Πέθανε ο «πατέρας» των αγανακτισμένων

Ο Στεφάν Εσέλ γεννήθηκε το 1917 στο Βερολίνο. Η οικογένειά του μετοίκησε στο Παρίσι το 1924 και ο ίδιος πήρε τη γαλλική ιθαγένεια το 1939. Πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρνήθηκε να υπακούσει στην κυβέρνηση του Βισί και το έσκασε στο Λονδίνο, όπου εντάχθηκε στη γαλλική αντίσταση υπό τον Σαρλ ντε Γκολ. Επέστρεψε στη Γαλλία, συνελήφθη από τη Γκεστάπο και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο

συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, όπου βασανίστηκε από τους Ναζί. Κατάφερε να αποδράσει και μετά τον πόλεμο έγινε ένας εκ των συντακτών της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το 2010 έγραψε το δοκίμιο «Αγανακτήστε!». Η πρώτη έκδοση ήταν μόλις 6.000 αντίτυπα. Συνολικά πούλησε όμως περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες. Ο Εσέλ ανέφερε στο δοκίμιό του ότι οι σύγχρονοι Γάλλοι πρέπει να οργιστούν, όπως οι πρόγονοί τους τον καιρό της Αντίστασης, λόγω της διέυρυνσης του χάσματος πλουσίων και φτωχών, της επανεμφάνισης του ρατσισμού με θύματα τους μετανάστες, των βολών που δέχεται η ελευθεροτυπία.

Οι Ισπανοί που διαδήλωναν το 2011 κατά της σκληρής λιτότητας πήραν το όνομα Indignados, δηλαδή «αγανακτισμένοι», εμπνευσμένοι από το βιβλίο του Εσέλ.

Το θάνατο του Εσέλ ανακοίνωσε η σύζυγός του. Όπως είπε, πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα