Περισσότερες μεταρρυθμίσεις, λιγότερη λιτότητα

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διαρκής λιτότητα δεν είναι η λύση στα προβλήματα της Ελλάδας. «Μπορεί να είναι αναγκαία η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά μόνο οι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική – και σίγουρα οι μεταρρυθμίσεις είναι αδύνατο να προχωρήσουν και να αποδώσουν τα αναμενόμενα, αν εφαρμόζονται παράλληλα με σκληρή λιτότητα», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα

έκανε το χρέος της αλλά σαν Ευρώπη αποτύχαμε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των λαών μας», είπε και πρόσθεσε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή ηγεσία ώστε να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα.

Ερωτηθείς για τα πρώτα θετικά σημάδια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές δυνατότητες σε πολλούς τομείς. Πρόσθεσε όμως ότι το κρίσιμο είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια στον τομέα των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε με την κυβέρνησή του. «Κάναμε τα πρώτα βήματα, όπως με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την ανάρτηση όλων των υπογραφών στο διαδίκτυο κ.α. Αυτός είναι ο δρόμος», είπε.

Όσον αφορά στην ανεργία, επανέλαβε την πρότασή του για την εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης ανέργων, αντίστοιχου του φοιτητικού προγράμματος Erasmus.

Τέλος, ζήτησε περισσότερη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Ενώ παίρνουμε μέτρα σε εθνικό επίπεδο όπως κάναμε εμείς στην Ελλάδα με την άρση για παράδειγμα του τραπεζικού απορρήτου, την ίδια στιγμή βλέπουμε τεράστια κεφάλαια να διακινούνται μέσω τραπεζών σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους», τόνισε. «Είναι λάθος και άδικο να “ελληνοποιούνται” όλα τα προβλήματα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα