Περιορισμό στην παρακολούθηση της έδρας του ΟΗΕ ζητά ο Ομπάμα

Η εντολή του Ομπάμα είναι η τελευταία γνωστή ενέργεια του Λευκού Οίκου για τον περιορισμό της δράσης της NSA, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που έχουν εκφράσει οι σύμμαχοι των ΗΠΑ —μεταξύ των οποίων και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ— για την παρακολούθηση ξένων ηγετών.

Η πλήρης έκταση των παρακολουθήσεων εντός των ΗΠΑ δεν είναι γνωστή, ούτε έχει αποσαφηνιστεί εάν η Ουάσινγκτον έχει

σταματήσει να παρακολουθεί διπλωμάτες που υπηρετούν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη ή σε άλλες περιοχές του κόσμου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγουν ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις με στόχο την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο, οι σύμβουλοι του προέδρου είπαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικών συναντήσεων ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί να συνεχίσει ορισμένες παρακολουθήσεις στόχων που υπηρετούν στον ΟΗΕ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη τις τελευταίες εβδομάδες.

Η NSA απέφυγε να σχολιάσει το θέμα.

Μας παρακολουθούν και οι σύμμαχοι λέει στέλεχος της NSA

Ενώπιον επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων καταθέτουν ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA), Κιθ Αλεξάντερ, ο υποδιοικητής, Κρις Ίνγκλις, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάππερ και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Τζέιμς Κόουλ.

«Δεν παρακολουθούμε αδιακρίτως» δήλωσε ο Κλάππερ, εν μέσω του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει σχετικά με τις παρακολουθήσεις ηγετών χωρών-συμμάχων των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών διαθέτει αυστηρή εποπτεία. «Στόχος μας είναι να μάθουμε τις προθέσεις των ξένων ηγετών» είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι συχνά οι ξένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ πραγματοποιούν ενέργειες κατασκοπείας κατά Αμερικανών ηγετών και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Νωρίτερα, εν μέσω της έντονης αντίδρασης της Ευρώπης στις συνεχείς αποκαλύψεις, η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ανακοίνωσε «επανεξέταση» των επιχειρήσεων παρακολουθήσεων της χώρας.

Η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, Ντάιαν Φάινσταϊν ζήτησε να μπει τέλος στις παρακολουθήσεις ηγετών συμμαχικών κρατών.

Η ίδια δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος τη διαβεβαίωσε ότι οι παρακολουθήσεις θα σταματήσουν, ωστόσο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει στο BBC ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα