Πέρασε τη «δοκιμασία» ο Κουβέλης

09:56 1/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Καίτοι η συνεδρίαση του οργάνου είχε διαφωνίες, γκρίνιες, αλλά και ισχυρή παρουσία «διαφωνούντων» (174 μέλη κατέθεσαν κείμενο διαφωνίας για την αποχώρηση από την κυβέρνηση Σαμαρά), η ηγεσία του κόμματος πέρασε το τεστ συνοχής και πλέον επικεντρώνεται στην καθημερινή διαχείριση της «επόμενης μέρας». Στην κατά περίπτωση, δηλαδή, στάση που θα τηρεί η ΔΗΜΑΡ έναντι της πολιτικής της κυβέρνησης, είτε σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής,

είτε στην ψήφο των βουλευτών της επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

«Βαρόμετρο» ο Λυκούδης

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις στελεχών από όλες τις πλευρές του κόμματος, «βαρόμετρο» για την τελική έκβαση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής αποτέλεσε η στάση που κράτησε ο Γραμματέας του οργάνου, αλλά και βουλευτής Επικρατείας, Σπύρος Λυκούδης. Πρόκειται για τον αδελφικό φίλο, συν τοις άλλοις, του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος αν και τόσες ημέρες τηρούσε εκκωφαντική σιωπή λόγω διαφωνίας με την απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, χθες υποστήριξε την εισήγησή του. Άλλωστε, νωρίτερα, αφού είχε τονίσει ότι η αποχώρηση του κόμματος από την τρικομματική κυβέρνηση έγινε «σε λάθος χρόνο, με λάθος αφορμή, με λάθος τρόπο», εν τέλει στήριξε τον Φώτη Κουβέλη, διευκρινίζοντας ότι μέσα από τη διαφωνία τους, ατσαλώθηκε «η φιλία τους που μετρά 40 χρόνια».

Στόχος η Κεντροαριστερά

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Φώτη Κουβέλη υπερψηφίστηκε από 77 από τα 107 παρόντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ 8 μέλη δήλωσαν παρόντες και 22 απείχαν της ψηφοφορίας.
Πλέον, η ΔΗΜΑΡ περνά στην «επόμενη μέρα», με την ηγεσία της να επικεντρώνεται σε δύο ζητήματα-στοιχήματα: πρώτον, τη στάση που θα τηρεί εφεξής απέναντι στην κυβέρνηση και, δεύτερον, για τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου να μπορέσει να καταστεί εμβρυουλκός για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, ο Φώτης Κουβέλης διαβεβαίωσε τα στελέχη του πως «η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει υπέρ σε ό,τι συμφωνεί», ενώ διευκρίνισε πολλές φορές ότι «δε θα υποστείλουμε τη μεταρρυθμιστική σημαία μας».
Αναφορικά με την Κεντροαριστερά, φιλοδοξία της ΔΗΜΑΡ είναι πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια δημιουργίας ενός «τρίτου πόλου», μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να αναληφθούν και σχετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες ήδη καταρτίζει το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ.
Άλλωστε, ο Φώτης Κουβέλης, αλλά και στενοί του συνεργάτες εκτιμούν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι ο σφιχτός κυβερνητικός εναγκαλισμός του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ εξ αντικειμένου οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Κεντροδεξιάς και, πάντως, το απομακρύνει από την Κεντροαριστερά και τον προοδευτικό χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα