Πέρασε με 167 «ναι» ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής με 167 «ναι»,128 «όχι» και 4 «παρών».  Απείχε από την ψηφοφορία ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης,

Σημειώνεται ότι το Μεσοπρόθεσμο υπερψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη με 153 «ναι»,

128 «όχι» και 18 «παρών».

Τον προϋπολογισμό υπερψήφισε ο πρόσφατα διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία για το νέα μέτρα.

«Παρών» ψήφισε ο -ανεξάρτητος πλέον- Μίμης Ανδρουλάκης και η διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου και Μάρκος Μπόλαρης. «Παρών» ψήφισε και ο Γιάννης Κουτσούκος, όπως είχε προαναγγείλει λίγες ώρες νωρίτερα.

«Ναι» στον προϋπολογισμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και «όχι» στα υπόλοιπα ψήφισε ο «αντάρτης» της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης, που είχε καταψηφίσει και το Μεσοπρόθεσμο. Το ίδιο ψήφισε και ο βουλευτής Μεσσηνίας του κόμματος, Πάρης Μουτσινάς.

«Όχι» ψήφισαν οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής και Θόδωρος Παραστατίδης, που είχαν καταψηφίσει τα μέτρα των 19 δισ. ευρώ.

Τις δαπάνες του υπουργείου Οικονομικών καταψήφισε ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. Γιώργος Κασσαπίδης, ο οποίος είχε κάνει κατά την πρόσφατη ψηφοφορία για τα μέτρα την… έκπληξη ψηφίζοντας «όχι». Ο βουλευτής Λευκάδας της ΝΔ, Θόδωρος Σολδάτος καταψήφισε τις δαπάνες των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας.

Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, κριτική στον προϋπολογισμό άσκησαν σύσσωμοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης,  όπως η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν τις υποσχέσεις ανάκαμψης που δίνουν τα κόμματα της συμπολίτευσης και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, που ζήτησε πολιτική λύση με μονομερή διαγραφή του χρέους.

«Είστε οι μόνοι που δεν μιλάτε για το χρέος», είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η συγκυβέρνηση είναι επικίνδυνη, αναξιόπιστη και ακατάλληλη να διαπραγματευτεί για την έξοδο από την κρίση. Υποστήριξε ότι οι εταίροι έχουν ήδη καταγγείλει μονομερώς το Μνημόνιο μην καταβάλλοντας τη δόση και πρότεινε ως μοναδική ρεαλιστική και σωτήρια λύση την κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο των μέτρων λιτότητας, ώστε να ακολουθήσει διαπραγμάτευση και συνολική λύση για την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Από τη μεριά της συγκυβέρνησης, ο Φώτης Κουβέλης μίλησε για «εγγενή προβλήματα» στον προϋπολογισμό και δεσμεύτηκε ότι η ΔΗΜΑΡ θα εργαστεί για την ολοκλήρωση του και μέσα από βελτιώσεις.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την άμεση και πλήρη εκταμίευση όλων των δόσεων έως το τέλος του 2012,προειδοποιώντας τους εταίρους ότι «ένας αργός θάνατος της Ελλάδας θα φέρει και το τέλος της Ευρωζώνης».

Σε διαβεβαιώσεις ότι η δόση θα εκταμιευθεί προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος υποστήριξε ότι αν η Ελλάδα πτωχεύσει «θα γυρίσουμε 60 χρόνια πίσω».

Με μία επίθεση στην αντιπολίτευση και ιδιαιτέρως στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς να κλείσει τη συζήτηση για τον προϋπολογισ

Keywords
Τυχαία Θέματα