ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΕΚΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΙΕΡΑ» ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

19:30 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Πειθαρχικές ευθύνες καταλογίζει τελικά και ο Αρειος Πάγος στη συμβολαιογράφο Αικατερίνη πελέκη για την υπόθεση των συμβολαίων που συνέταξε και αφορούσαν την ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού δημοσίου.

Το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε αίτηση της κ. Πελέκη κατά της πειθαρχικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών σχετικά με τα συμβόλαια ανταλλαγής ακινήτων της υπόθεσης Βατοπεδίου, υπόθεση για την οποία είχε τιμωρηθεί με προσωρινή παύση τριών μηνών. Οι ανώτατοι δικαστές

,αντίθετα αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση κατά το μέρος που της είχε επιβάλει πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης δύο μηνών για τη συμμετοχή της ως εταίρου σε ΕΠΕ.

Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, που ουσιαστικά επικυρώθηκε και από τον Αρειο Πάγο η κ. Πελέκη λόγω της ιδιότητάς της γνώριζε την ακυρότητα των επίδικων συμβολαίων κατά το σκέλος που η έκταση λόγω της αρχαιολογικής σημασίας ήταν εκτός συναλλαγής και συνεπώς ερχόταν σε αντίθεση με απαγορευτικές διατάξεις του νόμου και του Συντάγματος .

Ο ΑΠ την απήλλαξε και αναίρεσε τη δίμηνη προσωρινή παύση για την υπόθεση της ΕΠΕ. Έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου έχει ασάφειες και ελλείψεις και δεν διευκρινίζει γιατί η κατοχή και μόνο μεριδίου ΕΠΕ αποτελεί επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς να συνδέεται με την απόκτηση εμπορικής ιδιότητας, ενώ επίσης δεν διευκρινίζει γιατί μόνη η συμμετοχή σε ΕΠΕ έπληξε το συμβολαιογραφικό κύρος της και το κύρος του σώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα