Παρουσιάστηκε το Οικονομικό Παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ

Στον «Κόμβο Διαλειτουργικότητας» θα συγκεντρώνονται λεπτομερώς και θα αναλύονται όλα τα οικονομικά στοιχεία και των 325 δήμων της χώρας. Ήδη έχει καταχωρισθεί το 70% των στοιχείων και -όπως ανέφερε το υπουργείο- η συγκέντρωση του υπόλοιπου 30% προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Αφού ολοκληρωθεί η διαλειτουργικότητα όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία των δήμων, θα ακολουθήσει η ένταξη των οικονομικών στοιχείων των νομικών προσώπων των δήμων.

Όπως ανακοινώθηκε, έως τα τέλη Ιουνίου θα υπάρχει η πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα.

Σύμφωνα

με την ενημέρωση που έγινε, 13 δήμοι δεν έχουν αποστείλει προϋπολογισμούς στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες τους ελέγχουν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν στείλει πίσω στους δήμους τους προϋπολογισμούς για διόρθωση. Μεταξύ των δεκατριών, κάποιοι δεν έχουν καταφέρει να καταρτίσουν προϋπολογισμούς για αντικειμενικούς λόγους κι άλλοι για πολιτικούς λόγους.

Τι προβλέπεται σε περίπτωση απόκλισης

Αν διαπιστωθεί απόκλιση από τον εγκριθέν προϋπολογισμό άνω του 10%, ο δήμος θα κληθεί από το Παρατηρητήριο για διαβούλευση και θα του υποδειχθούν τρόποι απάλειψης της απόκλισης. Εάν ένας δήμος παρουσιάσει απόκλιση για ένα εξάμηνο και δεν βρεθεί λύση, τότε θα ενεργοποιηθούν κυρώσεις.

Για το 2013, το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί για εξοικονόμηση 175 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα