ΠΑΡΙΣΙ: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ

Μαζική αναμένεται να είναι η συγκέντρωση των Γάλλων πολιτών στο Παρίσι, που στόχο έχουν να διαμαρτυρηθούν κατά του «Συμφώνου της λιτότητας» με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν να δίνει το παρόν και πάλι.

Είχε προηγηθεί η καταψήφιση του προσχεδίου του Δημοσιονομικού Συμφώνου, που είχε προτείνει ο Φρανσουά Ολλάντ, από την Ριζοσπαστική Αριστερά και τους Οικολόγους – Πράσινους. Η μεν Αριστερά τάσσεται υπέρ μιας «αλληλέγγυας Ευρώπης» και λέει «ναι, στις κρατικές επενδύσεις για την εργασία, για την ανακαίνιση των κρατικών υπηρεσιών και της κοινωνικής προστασίας» και κατηγορηματικά «όχι στη λιτότητα». Επίσης,

οι Οικολόγοι- Πράσινοι θεωρούν ότι το Σύμφωνο αυτό, το διαπραγματεύθηκε ο Νικολά Σαρκοζί, είναι προϊόν της σχέσης «Μερκεζί», ενώ ο δε Φρανσουά Ολλάντ δεν προχώρησε στην αναδιαπραγμάτευσή του όπως είχε υποσχεθεί.

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο έχει φέρει σύγχυση και στο στρατόπεδο του Φρανσουά Ολλάντ, αφού μερίδα των σοσιαλιστών βουλευτών έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους με τη λιτότητα που επιβάλλει το Σύμφωνο, με συνέπεια να χαρακτηρίζεται συχνά στον τύπο ως «Σύμφωνο της διάσπασης». Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό καλεί σε κομματική πειθαρχία και υπογραμμίζει ότι: «Αυτό που επιθυμώ είναι ότι οι βουλευτές που υποστήριξαν Φρανσουά Ολάντ και που άλλωστε οφείλουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο χάρις στη δική του εκλογή, θα πρέπει τώρα να υποστηρίξουν ενωμένοι τη δράση του».

Μέσα σε δύο μέρες, την ερχόμενη Τρίτη το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα έλθει ξανά στη Βουλή για επικύρωση και εκεί θα φανεί, πόσο ο Πρωθυπουργός έχει καταφέρει να πείσει το κοινοβουλευτικό σώμα της πλειοψηφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα