Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών

Ειδικότερα ζητά από το υπουργείο να επαναλαμβάνει στις τράπεζες και να εφιστά την προσοχή να ελέγχει εάν τα χρήματα που θα δεσμεύει προέρχονται από λογαριασμό ακατάσχετο ή όχι. Σημειώνεται ότι ακατάσχετος είναι ο λογαριασμός καταβολής των μισθών και συντάξεων και η τράπεζα δεν δικαιούται να δεσμεύσει χρήματα από αυτόν για λόγους χρεών, εάν αυτός δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο

ποσό (μέχρι 1500 ευρώ για οφειλές προς τράπεζες και μέχρι 1000 ευρώ για οφειλές προς το κράτος). Μέχρι στιγμής, για να τηρείται το ακατάσχετο σε ένα τραπεζικό λογαριασμό, πρέπει ο πολίτης να ενημερώσει τις τράπεζες ότι σε αυτές κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξή του.

Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει στις περιπτώσεις δέσμευση χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ ΔΟΥ- τραπεζών προκειμένου να μην εμφανίζονται λάθη.

Επισημαίνει δε ότι, όπως και σε κάθε πλέον υπόθεση που αφορά την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να λαμβάνουν πάντα υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την επιβίωση του πολίτη. Επίσης, έχει προτείνει την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων ώστε να τηρείται το όριο του ακατάσχετου των 1.000 ευρώ και σε κάθε άλλο λογαριασμό –όχι μόνο για ποσά που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα (π.χ. ποσά από μισθώματα-ενοίκια), όταν τα ποσά αυτά αποτελούν αποδεδειγμένα το μοναδικό εισόδημα του πολίτη.

Επίσης, η Αρχή αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 4 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει διακριτική ευχέρεια όσον αφορά το μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης που θα επιλέξει αλλά και το χρηματικό ποσό που θα κατασχέσει. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να γίνεται γνωστή στους φορολογούμενους.

Τέλος, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της διερεύνησης των σχετικών αναφορών συνήθως προκύπτει ότι οι τράπεζες δεν ερευνούν, ως όφειλαν, αν ο λογαριασμός που τηρεί στην τράπεζα ο πολίτης είναι λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη ή το ασφαλιστικό επίδομα με αποτέλεσμα να κατάσχουν το σύνολο του ποσού.

Keywords
Τυχαία Θέματα