ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΩΝ 10ΕΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε λίγο, αλλά παραμένει στο επίπεδο του 7%, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup σήμερα, που αφορά το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από το ΕΤΧΣ και τον ΕΜΣ.

Οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν οι όροι της βοήθειας στις ισπανικές τράπεζες

από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) -η οποία θα φθάνει έως το ποσό των 100 δισ. ευρώ- να αφορούν χωριστά κάθε μία τράπεζα που θα λάβει δανεισμό και γενικότερα στη βελτίωση της διαφάνειας και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ενώ προανήγγειλαν ότι τα πρώτα 30 δισ. ευρώ της βοήθειας θα δοθούν στο τέλος Ιουλίου.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Financial Times», οι αποφάσεις του Eurogroup δεν βοήθησαν ιδιαίτερα την ισπανική αγορά ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων παραμένει στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 1,31%, ενώ η απόδοση των 2ετών γερμανικών τίτλων ήταν αρνητική για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ατολμία και νευρικότητα στους επενδυτές

Η νευρικότητα των επενδυτών, παρά την απόφαση του Eurogroup, φαίνεται και από το γεγονός ότι η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,2291 δολάρια, κοντά στα πιο χαμηλά επίπεδα της διετίας. Νευρικότητα επικρατεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Eurofirst 300 να κινείται ελαφρά ανοδικά ή καθοδικά. Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά, καθώς η σημαντική επιβράδυνση των εισαγωγών της Κίνας τον Ιούνιο θεωρείται από τους επενδυτές ως ένδειξη εξασθένησης της εγχώριας ζήτησης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και ενισχύει τις ανησυχίες ότι επιδεινώνεται η παγκόσμια οικονομία. Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,3% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση έναντι 12,7% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα