ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

19:10 2/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο Κόφι Ανάν από το πόστο του ειδικού απεσταλμένου του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν δήλωσε, με μεγάλη του λύπη όπως τόνισε, ότι ο κ. Ανάν αποφάσισε να μην ανανεώσει τη θητεία του στη συγκεκριμένη θέση όταν αυτή λήξει, δηλαδή στις 31 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κόφι Ανάν ήταν ο κομιστής του ειρηνευτικού σχεδίου των έξι σημείων που υποτίθεται ότι θα

έβαζε τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία, προβλέποντας την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την πολιτική μετάβαση. Το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόσθηκε ποτέ από καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο Μπαν κι Μουν εξήρε τον ανιδιοτελή ρόλο του Κόφι Ανάν στις προσπάθειες τερματισμού του εμφυλίου στη Συρία και ανέφερε ότι τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και ο Αραβικός Σύνδεσμος βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρουν τον αντικαταστάτη του Ανάν που με τη σειρά του θα προωθήσει τις ειρηνευτικές διαδικασίες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι περισσότερη αιματοχυσία δεν είναι η απάντηση και κάθε μέρα που περνάει η επίτευξη μιας λύσης καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη προκαλώντας περισσότερες οδύνες στη χώρα και πολύ μεγάλους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Επέμεινε δε ότι το σχέδιο των έξι σημείων (τερματισμός της χρήσης βαρέων όπλων, ελεύθερη δίοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, ελευθερία της έκφρασης και των διαδηλώσεων, και πολιτικές διεργασίες από μέρους της Δαμασκού με γνώμονα το γενικό καλό και τις ελπίδες του συριακού λαού), παραμένει η καλύτερη ελπίδα για το λαό της Συρίας.

Τη λύπη του για την απόφαση του Άναν εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

«Κατανοούμε ότι είναι δική του απόφαση. Λυπούμαστε που επέλεξε αυτήν την οδό. Στηρίξαμε τις προσπάθειές του. Έχει άλλον ένα μήνα και ελπίζω ότι αυτός ο μήνας θα είναι όσο αποτελεσματικός γίνεται υπό αυτές τις δύσκολες περιστάσεις» είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα