Πάνω από 60.000 ανάπηροι χωρίς σύνταξη

Οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος απέστειλαν εκ νέου επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 60.000 ανάπηροι, άτομα με χρόνιες παθήσεις, βρίσκονται εγκλωβισμένοι επί μήνες στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, και κανένας αρμόδιος φορέας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Η κατάσταση γίνεται εκρηκτική, με δεδομένο ότι οι αναπηρικές συντάξεις δεν εξαιρέθηκαν από τις περικοπές, εκτός από τις περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας (που λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα).

Υπάρχουν μάλιστα, καταγγελίες

ότι ακόμη κι αν τα ΚΕΠΑ πιστοποιήσουν την αναπηρία, η τελική έγκριση πρέπει να δοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Αναπηρίας του ΕΟΠΥΥ, κάτι που καθυστερεί έτι περαιτέρω τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι, ο σχεδιασμός της οργάνωσης και λειτουργίας των ΚΕΠΑ ήταν ελλιπής και στην ουσία άναρχος από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής τους, τον Σεπτέμβριο του 2011. Ένα και πλέον χρόνο μετά η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Στο υπουργείο Εργασίας, εκτός από τις προσλήψεις γιατρών, κυρίως καρδιολόγων και νευρολόγων, εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορία την δυνατότητα χορήγησης ποσού που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης, χωρίς την γνωμάτευση από το ΚΕΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν το δικαίωμα λήψης προσωρινής σύνταξης, μετά την έκδοση γνωμάτευσης από τις υγειονομικές επιτροπές.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης αναπηρίας στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του σχετικού δικαιώματός τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα