Με το χαρτί των επενδύσεων στο …τσεπάκι

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Αντώνης Σαμαράς με τα ταξίδια του σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη στοχεύει σε περαιτέρω πολιτική στήριξη από την ΕΕ, αλλά και σε διαβεβαιώσεις πως η Τρόικα δεν πρόκειται να ζητήσει νέα μέτρα από

την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός δηλώνει ευθέως πως η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα, ενώ εκφράζει και τη βεβαιότητα πως δεν θα χρειαστεί να ανοίξει εκ νέου αυτή η συζήτηση, καθώς η πορεία της οικονομίας κρίνεται ικανοποιητική.

Ως ατού στα χέρια του κρατά πέρα από το πρωτογενές πλεόνασμα, την έκρηξη της τουριστικής κίνησης και το αντίκτυπό της στην ύφεση, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράζεται από ρώσους και άραβες κυρίως για ζητήματα εμπορίου και ενέργειας.

Στα τέλη Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και στο περιθώριο της συνεδρίασης θα έχει συνάντηση με αρκετούς ομολόγους του, αλλά και την «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Λίγο πριν την έλευση της τρόικα πάντως και τα ταξίδια του Πρωθυπουργού, η Αθήνα «γέμισε» με επισκέπτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ρωσία: Στο επίκεντρο οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας όπως και οι μεταφορές.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας των ΗΑΕ, δρ. Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, με την ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, από όπου πρόεκυψε ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ και για θερμικές μονάδες. παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα Εμιράτα εξετάζουν και το ενδεχόμενο συμμετοχής των ΗΑΕ στο ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο.
Την ίδια στιγμή, αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της ρωσικής Άνω Βουλής, με επικεφαλής την πρόεδρό του Βαλεντίνα Ματβιένκο, πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και άλλους αξιωματούχους και επιχειρηματικούς παράγοντες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Συμβουλίου.
«Σχεδιάζουμε να συζητήσουμε στην Αθήνα ένα ευρύ κύκλο θεμάτων της διμερούς ημερήσιας διάταξης… Θα συζητήσουμε πώς να διαφοροποιήσουμε το διμερές εμπόριο, να εξασφαλίσουμε τη ροή επενδύσεων, υπολογίζοντας ότι πολλές ρωσικές εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς, πρωτίστως στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών», τονίζει η κ. Ματβιένκο, η οποία μεταξύ άλλων ήταν πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα και κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης και σήμερα κατέχει το τρίτο κατά σειρά κρατικό αξίωμα στη συνταγματική ιεραρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Να σημειωθεί πως την Τετάρτη στη Μόσχα αναμένεται να κριθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, όπου σύμφωνα με την «Καθημερινή» η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι θα δικαιωθεί. Αίτημα είναι η αναθεώρηση της φόρμουλας τιμολόγησης, που έως τώρα βασίζεται κατά 100% στην τιμή του πετρελαίου, ώστε μελλοντικά να βασίζεται κατά 30-40% στα ευρωπαϊκά habs αερίου, αλλά και η αναθεώρηση της ποινής που καταβάλει η ΔΕΠΑ για ποσότητες φυσικού αερίου που δεν παραλαμβάνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα