Πάγωμα δανείων για ανέργους και κοινωνικά αδύναμους

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», στη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Προβόπουλος με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των 4 συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, συζητήθηκε η δημιουργία ανεξάρτητων μονάδων στις τράπεζες με εξειδικευμένο προσωπικό για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων με μοναδικό σκοπό την προστασία των κατοικιών και την εξυγίανση των επιχειρήσεων μέσω ευνοϊκών ρυθμίσεων και άλλων ενεργειών. Τα στελέχη αυτά θα εξετάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών με προβληματικά

στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Μέσω εξατομικευμένων ρυθμίσεων μάλιστα, οι τράπεζες φιλοδοξούν να προλαμβάνουν την έγκαιρη διάγνωση των δανείων που οδηγούνται σε καθυστέρηση. Ο κ.Προβόπουλος φέρεται πως ζήτησε από τους τραπεζίτες σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου.

Ειδικότερα το σχέδιο των προωθούμενων ρυθμίσεων περιλαμβάνει:

«Πάγωμα» καταβολής δόσεων για τις πιο αδύναμες οικονομικά ομάδεςΠληρωμή μηνιαίας δόσης που θα αντιστοιχεί στο ποσό που θα πλήρωνε αν νοίκιαζε σήμερα το συγκεκριμένο σπίτιΕπιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, κυρίως των στεγαστικών με εμπράγματη ασφάλειαΜείωση της τοκοχρεολυτικής δόσης για 2 ή το πολύ 3 χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τον τόκο που αντιστοιχεί στη δόση του δανείου.Συγκέντρωση οφειλών από καταναλωτικά και κάρτες σε ένα δάνειο, με προσημείωση ακινήτου, που προσφέρει σχεδόν το μισό επιτόκιο απ’ ότι το καταναλωτικό. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με επιμήκυνση του δανείου.Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
Keywords
Τυχαία Θέματα