Παγκόσμιος πάταγος για τις φορολογικές οάσεις

11:33 5/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Η μεγάλη έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων που δημοσιεύουν από χθες η εφημερίδα «Τα Νέα» έχει προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων, καθώς οι offshore «κρύβουν» ηχηρά ονόματα του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου. Στη Γαλλία, η εμπλοκή στενού συνεργάτη του Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Ζακ Ογιέ δυσκολεύει τη ζωή του πρώτου και τον κάνει αν χάσει τον ύπνο (και τη δημοτικότητά του). Η δημοσιοποίηση του θέματος με τις υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς

παραδείσους προκαλούν κλυδωνισμούς σε όλο τον κόσμο.

Εκεί που κρύβονται 25 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Η έρευνα που δημοσίευσαν ταυτόχρονα διάφορα συνεργαζόμενα μέσα έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πολιτικοί, αναλυτές και δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για …σεισμό που τραντάζει την ήδη εύθραυστη διεθνή οικονομία και επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων. Τα ποσά που υπολογίζεται ότι κρύβονται σε offshore εταιρείες είναι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Τζέιμς Χένρι, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Μακίνσεϊ, έως και 25 τρισ. ευρώ!

Η παραοικονομία βγαίνει στη …σέντρα

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το κόστος της φοροδιαφυγής υπολογίζεται στο 1 τρισ. ευρώ σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία με αφορμή τη δημοσιοποίηση των διεθνών καταλόγων με τις υπεράκτιες εταιρείες υπενθύμισε χθες ότι αναμένει από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να καταρτίσουν μια κοινή λίστα τρίτων χωρών που προστατεύουν το μαύρο χρήμα και «στηρίζουν» τη φοροδιαφυγή. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς χθες στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δήλωσε πως εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές Αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα που κρίνονται αναγκαία για την επαλήθευση των στοιχείων και την είσπραξη των όποιων ποσών θεωρηθούν οφειλόμενα. Σημείωσε επίσης ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες- μέλη να συμφωνήσουν ως προς το ποιες κρατικές πρακτικές τρίτων χωρών μπορούν να θεωρηθούν φιλικές προς τη φοροδιαφυγή, ώστε να καταρτιστεί στη συνέχεια η σχετική λίστα. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να θέσουν το ζήτημα στην επόμενη σύνοδο του G20. Οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών της Ε.Ε., στο Βερολίνο, στο Παρίσι αλλά και στην Αθήνα, διαμηνύουν ότι οι αποκαλύψεις δεν θα μείνουν αναξιοποίητες.

«Χρειαζόμαστε γοργή δράση από την ΕΕ αλλά και σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλίσουμε την εξάλειψη του συστήματος των μυστικών περιουσιών που κρύβονται στις οφσόρ εταιρείες, καθώς και την άμεση επιβολή προστίμων σε όσους αποπειρώνται να φοροδιαφύγουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, αυστριακού ευρωβουλευτή Χάνες Σβόμποντα

Το μπαμ ακούστηκε και στην Ελλάδα

«Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς προβλήματος με τις πρακτικές οι οποίες έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες τόσο σε θέματα νομοθεσίας όσο και σε θέματα ελεγκτικής δραστηριότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Ο δε βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Ιωάννης Μιχελάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία ρωτά σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το υπουργείο για να διαπιστωθούν τυχόν παρατυπίες ή παρανομίες των δικαιούχων ελληνικών offshore.

Τι λένε τα διεθνή Μέσα

Για «παγκόσμια σεισμική δόνηση» έκανε λόγο ο Guardian, τονίζοντας ότι η αναφορά τόσων ονομάτων θα επηρεάσει τη διεθνή οικονομία, «επειδή πολλοί από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου δεν μπορούν να είναι πλέον βέβαιοι ότι θα μπορούν να κρύβουν τις περιουσίες τους από τις κυβερνήσεις τους». H Monde γράφει ότι στη Γαλλία, όπου οι αποκαλύψεις φθάνουν μέχρι το περιβάλλον του Προέδρου Ολάντ, υπενθυμίζει ότι τα μεγάλα λόγια για την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων είχαν ξεκινήσει μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008, ενώ γινόταν συχνή αναφορά στις εξωχώριες εταιρείες σε κάθε σύνοδο κορυφής του G20. Το γρεμανικό Spiegel λέει ότι «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων στην Ιστορία», αναφερόμενο στα 2,5 εκατομμύρια ντοκουμέντα που διέρρευσαν στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων για τα 130.000 άτομα από 170 χώρες που διατηρούσαν λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. «Είναι η πρώτη φορά που τραβιέται η κουρτίνα και βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να ξεδιπλώνεται το σύστημα των offshore…».

Και η Deutsche Bank στο γαϊτανάκι με τις offshore

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η Deutsche Bank μέσω του υποκαταστήματός της στη Σιγκαπούρη ίδρυσε για λογαριασμό πελατών της μέχρι το 2010 περισσότερες από 300 εταιρείες «μαϊμού» σε φορολογικούς παραδείσους, ως επί το πλείστον στις Παρθένους Νήσους. Άγνωστο παραμένει ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες και ποια η επιχειρηματική τους δράση. Το εύρος δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης τράπεζας είναι σχετικά περιορισμένο σε σχέση με την USB, η οποία φέρεται να είναι αναμεμειγμένη σε 2.900 εξωχώριες εταιρείες, αλλά είναι βέβαιο ότι η DB παρείχε υπηρεσίες ίδρυσης υπεράκτιων εταιρειών για πλούσιους ιδιώτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα