Πάει πίσω ο νόμος για τις τράπεζες

Για τις αρχές Φεβρουαρίου μετατίθεται οριστικά η κατάθεση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών καθώς πρώτα να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα του stress test. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι πρέπει να προσδιοριστούν πρώτα οι κεφαλαιακές ανάγκες ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα των αναγκών και κατόπιν να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του νόμου.

Σε ότι αφορά το stress test

σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΤτΕ τα οριστικά αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος του μήνα. Ωστόσο απαιτείται η συμφωνία με την τρόικα για μια σειρά ζητημάτων και όλα δείχνουν ότι η τρόικα δεν βιάζεται καθόλου. Το ζήτημα των όρων της άσκησης προσομοίωσης έχει εξελιχθεί σε διελκυστίνδα μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών ζητούν την υιοθέτηση ήπιων όρων -δηλαδή χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις- για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών, κάτι που αν επιτευχθεί θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταχύτερη επιστροφή στην κυβέρνηση των κεφαλαίων του ΤΧΣ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται σε 8 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να μειωθούν σύμφωνα με την απαίτηση της ΕΚΤ για δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 8%. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%. Όπως εκτιμούν αναλυτές, με τη μείωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας είναι πιθανό οι συστημικές τράπεζες -με εξαίρεση την Eurobank η οποία ήδη έχει αναγγείλει αύξηση κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ- να μη χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Ή πιο σωστά τα αναμενόμενα λειτουργικά έσοδα και τα οφέλη από συνέργειες, πωλήσεις θυγατρικών κ.ά. να υπερκαλύψουν τις απώλειες από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο την προσέγγιση αυτή φαίνεται ότι απορρίπτει η τρόικα, η οποία προκρίνει ένα περισσότερο αυστηρό σενάριο, επιδιώκοντας να διατηρηθεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών προβλημάτων. Η τρόικα απορρίπτει τη μείωση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 8% από 9% σήμερα. Η τρόικα φαίνεται ότι θέλει να αποκρούσει κάθε σκέψη μετακίνησης κεφαλαίων από το ΤΧΣ στην κυβέρνηση. Θετική εξέλιξη για τις τράπεζες αποτελεί η απόφαση της ΤτΕ για την αναγνώριση του 100% της αναβαλλόμενης φορολογίας, κάτι που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα