Εξαγριωμένο το πλήθος στην Ουκρανία, παρά τη συμφωνία

Ένας δεξιός ακτιβιστής διέκοψε τον Βιτάλι Κλίτσκο ενώ μιλούσε στο πλήθος στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, φωνάζοντας ότι ο Γιανουκόβιτς πρέπει να παραιτηθεί μέχρι τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου. Οι υπόλοιποι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν όταν ο άνδρας αυτός, ο Ντμίτρο Γιάρος προειδοποίησε ότι «θα ορμήσουμε με τα όπλα, σας τ” ορκίζομαι».

Ο Γιάρος, που είναι αρχηγός του εθνικιστικού Δεξιού Τομέα, είπε στο πλήθος ότι οι υποστηρικτές του δεν θα καταθέσουν τα όπλα τους, ούτε θα φύγουν από τα οδοφράγματα μέχρι να παραιτηθεί ο Γιανουκόβιτς.

Πάντως μετά τη συμφωνία οι Ουκρανοί βουλευτές ψήφισαν μία

τροποποίηση του ποινικού κώδικα, που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο.

Εν τω μεταξύ το ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την παύση του υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο, επειδή χρησιμοποίησε «βία» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια των ταραχών.

Ο Ζαχαρτσένκο είναι μια προσωπικότητα που έχει προκαλέσει μίσος στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου εξαιτίας της καταστολής από την αστυνομία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η παύση του, που εγκρίθηκε με 332 ψήφους υπέρ σε σύνολο 383 βουλευτών, αναμένεται να θεωρηθεί μια νίκη για το κίνημα διαμαρτυρίας.

Το μεσημέρι ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν μια συμφωνία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα, εξαιτίας της οποίας σχεδόν 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Στην Ουκρανία θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές και θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ η χώρα θα επιστρέψει στο σύνταγμα του 2004, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη νωρίτερα από τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία της συμφωνίας η οποία επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ίδιου καθώς και του Γάλλου και του Πολωνού ομολόγου του, του Λοράν Φαμπιούς και του Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αφού αυτή υπεγράφη στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου.

Οι όροι της συμφωνίας επιβεβαιώνονται και σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, αν και μένει να διευκρινιστεί το πότε θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Εξάλλου οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας χαιρέτισαν τις αντίπαλες πλευρές στην Ουκρανία για «το θάρρος και τη δέσμευσή τους» στην υπογραφή μιας συμφωνίας που θα επιλύσει την πολιτική κρίση στη χώρα.

Οι τρεις υπουργοί ζήτησαν επίσης «τον άμεσο τερματισμό κάθε βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία», όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπάι χαιρέτισε τη συμφωνία στην Ουκρανία, ενώ την χαρακτήρισε «απαραίτητο συμβιβασμό για να ξεκινήσει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος».

«Τώρα όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να επιδείξουν θάρρος και να κάνουν τα λόγια πράξεις για χάρη του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε ο Ρομπάι στην ανακοίνωσή του.

Περιορίζονται οι προεδρικές εξουσίες

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την Παρασκευή με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της επιστροφής στο σύνταγμα του 2004, βάσει του οποίου ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα απολέσει κάποιες από τις εξουσίες του.

Επίσης ψηφίστηκε και η άνευ όρων παροχή αμνηστίας σε όλους όσοι κρατούνται ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για τις ταραχές των τελευταίων μηνών.

Η αμνηστία αυτή σημαίνει ότι θα αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον ανθρώπων που κρατούνται ή που φοβούνται ότι θα συλληφθούν επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Και τα δύο αυτά μέτρα περιλαμβάνονταν στη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία υπεγράφη λίγο νωρίτερα από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά οι όροι της συμφωνίας

Αποκατάσταση του συντάγματος του 2004.

Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.

Τροποποίηση του Συντάγματος.

Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.

Προεδρικές εκλογές.

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ισχύσουν νέοι εκλογικοί νόμοι.

Έρευνες.

Θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων.

Οι αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αρχές και η αντιπολίτευση δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει έναν νέο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας.

Οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτιρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμων, πάρκων και πλατειών.

Τα όπλα που κατέχονται παράνομα θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας παρά για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.

Με ερωτήματα υποδέχτηκε η Ρωσία και με ικανοποίηση οι ΗΠΑ, τη συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της αντιπολίτευσης. Να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία ζήτησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Άστον, Ολάντ και Κάμερον χαιρέτισαν τη συμφωνία

Το μέλλον της Ουκρανίας θα είναι γεμάτο προκλήσεις και θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Η εφαρμογή (της συμφωνίας) αποτελεί πρόκληση και θα είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε η Άστον στους δημοσιογράφους από το Λονδίνο. Η ίδια σημείωσε ότι επικοινώνησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και συμφώνησαν και οι δύο ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει.

«Πρέπει να γίνουν εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα, με την ορθή διαδικασία, και πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες», τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τις κυρώσεις που επέβαλε χθες στην Ουκρανία μετά τη σύναψη της συμφωνίας, η Άστον απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θα δώσουν στην ΕΕ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο.

«Θα λάβουμε αποφάσεις βάσει των πληροφοριών που θα μας δώσουν», είπε χαρακτηριστικά η Άστον.

Στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «χαιρέτισε» τη συμφωνία στην Ουκρανία και κάλεσε να εφαρμοστεί «στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα», σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Μετά τις απαράδεκτες, αδικαιολόγητες, ανυπόφορες βιαιότητες που βύθισαν στο πένθος την Ουκρανία στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητεί την εφαρμογή στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα της συμφωνίας που μόλις υπεγράφη», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

«Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν να εξέλθει (η χώρα) από την τρέχουσα κρίση και να προωθηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός της Ουκρανίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η αιματοχυσία».

«Χαίρομαι για τη σημερινή συμφωνία η οποία προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η αιματοχυσία και να σταματήσει η βύθιση στον εφιάλτη για την Ουκρανία και τον λαό της», επεσήμανε ο Κάμερον.

Η συμφωνία αυτή «θα πρέπει να προωθήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση στην κρίση», εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος (της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς, η κυβέρνησή του και η αντιπολίτευση πρέπει να πάνε πιο μακριά και να συγκεκριμενοποιήσουν τη συμφωνία βάσει του χρονοδιαγράμματος που καθορίστηκε».

«Το σύνταγμα του 2004 θα πρέπει να αποκατασταθεί τις δύο επόμενες ημέρες και θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι τις αρχές Μαρτίου», διευκρίνισε ο Κάμερον.

«Ελπίζω ότι αυτό θα επαναφέρει την ηρεμία στους δρόμους του Κιέβου και σε όλη τη χώρα», ευχήθηκε. «Οι σκηνές που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες ήταν φρικτές και η σκέψη που είναι με όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και με τους τραυματίες», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Αυτές οι σκηνές σφαγής είναι πραγματικά συγκλονιστικές και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», κατέληξε ο Κάμερον.

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου-Λαβρώφ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, είχε την Παρασκευή, από τα Τίρανα, όπου βρίσκεται, τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρώφ, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε στον κ. Λαβρώφ ότι η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., πάντα σε συνεννόηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου, είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, μέσα σε ένα συμμετοχικό και δημοκρατικό πλαίσιο που διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αποτρέπει την επανάληψη και πολύ περισσότερο την κλιμάκωση της βίας σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου.

Ο κ. Λαβρώφ, του παρουσίασε την επίσημη ρωσική θέση, τονίζοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη οι συμφωνημένες λύσεις στην Ουκρανία, να διασφαλίζουν τόσο τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων όσο και τη συμμετοχή όλων των περιφερειών της Ουκρανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα