Ουκρανία: Επεισόδια με έναν νεκρό στην Κριμαία

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που οργανώθηκαν την Τετάρτη από φιλορώσους και φιλοδυτικούς διαδηλωτές έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το θύμα δεν έφερε κανένα ίχνος εξωτερικού τραύματος. Το πτώμα βρέθηκε κοντά στο κοινοβούλιο, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Υγείας.

Ένας εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Κριμαίας διέψευσε την

πληροφορία ότι ο άνθρωπος αυτός σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στη Συμφερόπολη.

Το θύμα έχασε τη ζωή του συνθλιβόμενο λόγω του συνωστισμού της μάζας των διαδηλωτών, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.

Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές —στην πλειονότητά τους Τάταροι— συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.

Επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. «Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας», είπε ο εκπρόσωπός του, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.

Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διαλύονται γύρω στις 16.00 (τοπική ώρα), μετά από έκκληση που απηύθυναν οι βουλευτές να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στο Άγιον Όρος ο Γιανούκοβιτς;

Πληροφορίες από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, θέλουν τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βρίσκεται στο Άγιον Όρος. Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, αλλά σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, ο Γιανουκόβιτς, αφού εγκατέλειψε την Ουκρανία, κατέφυγε στο Άγιον Όρος.

Την ίδια ώρα, για τα αιματηρά γεγονότα της 19ης Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των ειδικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και ελεύθεροι σκοπευτές, υποστήριξαν ότι δεν χρησιμοποίησαν όπλα και πως τις επιθέσεις τις πραγματοποίησαν άγνωστοι. Έθεσαν, ακόμα, τους εαυτούς και τα όπλα τους προς εξέταση για να αποδειχθούν όσα ισχυρίζονται.

Μέτρα ασφαλείας από τη Ρωσία

Η Ρωσία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις και τις αποθήκες οπλισμού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις ακτές της χερσονήσου της Κριμαίας, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Κριμαία, τι συμβαίνει γύρω από (τις εγκαταστάσεις του) Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε ο Σόιγκου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Λαμβάνουμε μέτρα για να ασφαλίσουμε τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές και τα οπλοστάσια του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε ο Σόιγκου ενώ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τα μέτρα που λαμβάνονται.

Έτοιμο για «εκδημοκρατισμό» το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις, ώστε η χώρα να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν.

«Η Ουκρανία είναι στενός και παλαιός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και το ΝΑΤΟ είναι ειλικρινής φίλος της Ουκρανίας», είπε ο Ράσμουσεν κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των 28 χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση στο Κίεβο θα συζητηθεί κατά τη διήμερη υπουργική διάσκεψη των Βρυξελλών.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν έχει έρθει σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους μετά την αποπομπή του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ράσμουσεν δεν απάντησε ευθέως. «Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι επαφίεται στον ουκρανικό λαό να καθορίσει ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας του», είπε.

«Θεωρούμε ως δεδομένο ότι όλες οι χώρες σέβονται την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτό το μήνυμα μεταφέραμε σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές», πρόσθεσε, χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία.

«Εποικοδομητικό ρόλο» από τη Ρωσία ζητά η ΕΕ

Η Ρωσία θα πρέπει να διαδραματίσει έναν «εποικοδομητικό» ρόλο και να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες να σταθεί η Ουκρανία και πάλι στα πόδια της, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε.

«Η Ουκρανία χρειάζεται τη Ρωσία και η Ρωσία χρειάζεται την Ουκρανία», σημείωσε ο Φίλε απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η Ρωσία μπορεί μόνο να κερδίσει από την επιτυχία της Ουκρανίας και κινδυνεύει να χάσει πολλά αν η Ουκρανία αποτύχει».

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε από την πλευρά της μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ότι «χωρίς τη Ρωσία δεν θα υπάρξει λύση» στην Ουκρανία.

Εξάλλου η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία με ανησυχία. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψει η σταθερότητα στην Ουκρανία. Η χώρα δεν πρέπει να καταρρεύσει», υπογράμμισε η ίδια.

Οι Βρετανοί παρακολουθούν

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα λάβει υπόψη της τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες και επεσήμανε ότι είναι αντίθετη στις εξωτερικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ, αφού η Μόσχα διέταξε να γίνουν άμεσα στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Ρωσία.

«Σίγουρα, προφανώς, θέλουμε να ενημερωθούμε πλήρως για οποιαδήποτε δραστηριότητα των ρωσικών δυνάμεων», δήλωσε ο Χάμοντ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη διαταγή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν στον ουκρανικό λαό να λύσει τις εσωτερικές του διαφορές και να καθορίσει το μέλλον του χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Πούτιν διέταξε να γίνουν άμεσα ασκήσεις για να διαπιστωθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, προβαίνοντας σε μια επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος εν μέσω των εντάσεων με την Δύση όσον αφορά την Ουκρανία.

Και θησκευτικές εντάσεις βλέπει η Μόσχα

Η διπλωματία της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εξτρεμιστές στην Ουκρανία «επιβάλλουν τη δική τους θέληση» και ανακινούν τις θρησκευτικές εντάσεις μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την προεδρία, καθώς υπάρχουν στη χώρα αυτή βαθιές αντιθέσεις ανάμεσα σε χριστιανικές εκκλησίες.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι ιερείς και ιδιοκτησίες που συνδέονται με την —προσκείμενη στη Μόσχα— Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχουν αντιμετωπίσει απειλές και προειδοποίησε πως οι εντάσεις οι οποίες έχουν ανακινηθεί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα «ακόμα μεγαλύτερο σχίσμα στην ουκρανική κοινωνία».

Έρευνα για τραπεζικούς λογαριασμούς του Γιανουκόβιτς

Η Ουκρανία θα απευθύνει άμεσα σε διεθνείς οργανισμούς επίσημα αιτήματα βοήθειας για να εντοπίσει τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των συνεργατών του, δήλωσε ο ασκών χρέη γενικού εισαγγελέα.

Κατηγορώντας τον Γιανουκόβιτς και τους συνεργάτες του ότι έχουν κλέψει «όχι εκατομμύρια, αλλά δισεκατομμύρια» δολάρια, ο Όλεγκ Μαγκνίτσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι θα εξεταστούν όλες οι μεγάλες εμπορικές συμφωνίες που συνήφθησαν όσο ήταν στην εξουσία ο πρώην πρόεδρος.

«Θα εξετάσουμε τα πάντα: όλα τα σχέδια του πρώην καθεστώτος (…) Διενεργούμε τους ελέγχους αυτούς γιατί όλες οι δραστηριότητες του πρώην καθεστώτος βασίζονταν στην πλήρη διαφθορά», πρόσθεσε ο Μαγκνίτσκι.

Ζητείται πρόγραμμα από το ΔΝΤ

Η Ουκρανία ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνδράμει στην προετοιμασία ενός προγράμματος βοήθειας, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι η νέα ουκρανική κυβέρνηση σύντομα θα έχει έτοιμο το δικό της πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Στέπαν Κούμπιφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας λαμβάνει μέτρα για να σταματήσει την φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, που καταγράφει αυξητικές τάσεις μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Νοέμβριο.

«Υπήρξαν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ, υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και τους καλέσαμε να έρθουν στην Ουκρανία να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας», πρόσθεσε ο Κούμπιφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης θα υιοθετηθεί «αύριο ή μεθαύριο» και ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος για να εμποδίσει την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, του γρίβνα, τις επόμενες ήμερες.

Το γρίβνα έπεσε στο χαμηλότερο ποσοστό του έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τα 10 γρίβνα για ένα δολάριο.

Keywords
ουκρανια, επεισοδια, διεθνές νομισματικό ταμείο, διαδηλωσεις, βομβα mall, reuters, δημοψηφισμα 2015, μμε, ρωσία, νατο, βρυξέλλες, λύση, ζητείται, τραπεζες, νέα, ΔΝΤ, εθνικη τραπεζα, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Μις φαν ντερ ρόε, αστυνομικο τμημα, βουλευτες, χωρες, ρωσία, βερολινο, εθνικη, εικονες, ιχνος, μμε, πνευματα, προγραμμα, ρωσικα, ωρα, reuters, αγιον ορος, αγορα, ανθρωπος, άφιξη, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονοτα, δεδομενο, διεθνές νομισματικό ταμείο, δικη, διοικητης, δολαριο, δυτικη, εγινε, ειλικρινης, ειπε, εκκλησια, εκρηξη, επιτυχια, ετοιμο, ζωη, ζητα, ιδια, κυβερνηση, κιεβο, κτιριο, λεπτομερειες, μοσχα, νατο, παντα, ορος, ουσιαστικα, περιφερειακο, πηγη, πουτιν, ρολο, συζητηση, συντομα, σχεδια, σχεδιο, σχισμα, τμημα, φυγη, φιλε, αλυσιδα, εκκλησιες, χωρα, ομαδες, πληροφοριες, ποδια, τραπεζα, υγειας
Τυχαία Θέματα