Όσκαρ 2014: Η μάχη των κινουμένων σχεδίων

21:59 1/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Μεγάλη μάχη θα γίνει και στην κατηγορία καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων.

Πρώτοι και καλύτεροι είναι «Οι Κρουντς» από το στούντιο της Dreamworks. Η ταινία έχει καταφέρει να κερδίσει συνολικά 420 εκατομμύρια δολάρια στο box office.

Η υπόθεσή της τοποθετείται σε μια φανταστική αρχαία εποχή, όπου μια οικογένεια, οι Κρουντς προσπαθούν να βρουν ένα καινούργιο σπίτι, με τη βοήθεια του νεαρού Γκάι, όταν η σπηλιά που έμεναν, καταστρέφεται.

Μια άλλη δυνατή υποψηφιότητα είναι το «Εγώ ο Απαισιότατος 2». Ο

Γκρου επιστρέφει μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το πρώτο μέρος και στρατολογείται από μια οργάνωση για να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο εγκληματία του κόσμου. Δίπλα του πάντα τα σκανταλιάρικα Μινιόν.

Το φιλμ άγγιξε σε εισπράξεις τα 700 εκατομμύρια, ενώ κόστισε μόλις 55 εκατομμύρια Ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στα 100 χρόνια της Universal.

Μεγάλο φαβορί για πολλούς είναι το «The wind rises» του 73χρονου θρύλου του animation και των μάνγκα, Χαγιάο Μιγιαζάκι.

Η ταινία αφηγείται τη ζωή του Γίρο Χορικόσι, ενός από τους διασημότερους μηχανικούς αεροσκαφών που διέπρεψε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ο οποίος σχεδίασε τα γιαπωνέζικα πολεμικά αεροσκάφη.

Η ταινία ήταν η μεγαλύτερη σε εισπράξεις κινηματογραφική παραγωγή στην Ιαπωνία το 2013 και έχει κερδίσει όχι μόνο την αγάπη των κριτικών αλλά και είκοσι διεθνή βραβεία.

Το «Ερνέστ και Σελεστίν» παρακολουθεί την φιλία ανάμεσα στον Ερνέστ που είναι μια μεγάλη αρκούδα που θέλει να γίνει καλλιτέχνης και την Σελεστίν, που είναι μια μικρή ποντικίνα. Η ταινία κέρδισε το γαλλικό βραβείο Σεζάρ στην κατηγορία animation και είναι μια συμπαραγωγή Γαλλίας-Βελγίου και Λουξεμβούργου.
Ο Μπενζαμέν Ρενέρ είναι ο ένας από τους τρεις σκηνοθέτες του φιλμ:

Τέλος υπάρχει βέβαια και η Ντίσνεϊ με το μεγάλο φαβορί: το «Ψυχρά και ανάποδα». Έναν πραγματικό θρίαμβο του animation, όπου υποκλίνεσαι στο που μπορεί να φτάσει η συγκεκριμένη τέχνη. Η βασίλισσα Άννα μαζί με τον Κριστόφ πρέπει να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι για να απελευθερώσουν από τα μάγια την παγωμένη βασίλισσα Έλσα, που είναι αδελφή της Άννας.

Στο ταξίδι αυτό θα έχουν αναπάντεχες συναντήσεις με διάφορα πλάσματα. Μαζί τους στη διαδρομή έχουν έναν χιονάνθρωπο και έναν τάρανδο.

Η ταινία έχει ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία και έχει κερδίσει ήδη τη Χρυσή Σφαίρα, το βραβείο Bafta και πέντε βραβεία Annie. Είναι μάλιστα υποψήφια και στην κατηγορία καλύτερου τραγουδιού.

Το σενάριο αλλά και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Τζένιφερ Λι, που είναι η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις στην ιστορία της Ντίσνεϊ:

«Έπεσα από τα σύννεφα που ήμουν η πρώτη σεναριογράφος που γίνεται σκηνοθέτις σε ταινίες κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ. Ήταν καταπληκτικό. Όλο και περισσότερες γυναίκες μπαίνουν σταδιακά στον κόσμο του animation».

Στην κατηγορία ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους ξεχωρίζει το «Get A Horse», που είχε την προνομιακή μεταχείριση να προβάλλεται στους κινηματογράφους πριν από το «Ψυχρά και ανάποδα».

Πρόκειται για μια ασπρόμαυρη παραγωγή των στούντιο της Ντίσνεϊ, που κατά τη διάρκειά του φιλμ μετατρέπεται σε ένα έγχρωμο, τρισδιάστατο θέαμα. Πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον Μίκι Μάους, αλλά και τους υπόλοιπους ήρωες που απαρτίζουν τις ιστορίες του. Σκηνοθέτιδα είναι η Λωρίν ΜακΜάλλαν.

Τα Όσκαρ απονέμονται αυτή την Κυριακή 2 Μαρτίου. Τότε θα μάθουμε τον νικητή στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα