Πρωταθλήτρια η Αθήνα σε χρέος και ελλείμματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το έλλειμμα διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά στο 9% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε στο 156,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία της Eurostat

καταγράφουν μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά αύξηση των κρατικών χρεών, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην «ΕΕ των 28».

Στην εξαμηνιαία σημερινή ανακοίνωσή της για την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Eurostat ανακοίνωσε πως το χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ το 2012 διαμορφώθηκε στο 156,9%, το οποίο ήταν και το υψηλότερο στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.

Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία της Eurostat καταγράφουν μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά αύξηση των κρατικών χρεών, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην «ΕΕ των 28».

Συνολικά, το χρέος των χωρών της Ε.Ε. αυξήθηκε στο 85,1% από 82,3% το 2011 ενώ της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 90,6% από 87,3%. Αντίθετα το έλλειμμα των χωρών της Ε.Ε. υποχώρησε στο 3,9% του ΑΕΠ από 4,4% ενώ της Ευρωζώνης στο 3,7% από 4,2%.

Το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. καθώς υψηλότερο είχε μόνο η Ισπανία της οποίας το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 10,6%. Τρίτο υψηλότερο έλλειμμα είχε η Ιρλανδία (8,2%) ενώ της Πορτογαλίας και της Κύπρου διαμορφώθηκε στο 6,4%.

Όσον αφορά στο χρέος, μετά την Ελλάδα, το υψηλότερο είχε η Ιταλία με 127%, η Πορτογαλία με 124,1% και η Ιρλανδία με 117,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα