Ομήρου Ιλιάδα στο κλεινόν άστυ

Η «Ιλιάδα», το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, είναι η απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής δύναμης και αισθητικής ωριμότητας που απασχολεί χρόνια τώρα το Στάθη Λιβαθινό. Ο σκηνοθέτης «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του σε μια περίπου πεντάωρη παράσταση το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα άπο το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων

των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές αλλά και τρυφερές με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε τελειώνει. Ο γέρος πατέρας του Έκτορα, ο σοφός Πρίαμος και ο νεαρός εκδικητής Αχιλλέας συμφιλιώνονται -έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα. Οι δυο γενιές μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφιλιωθούν κι ο πόλεμος αυτός θα μείνει στην ιστορία σαν πόλεμος που δεν έχει ούτε νικητή ούτε και νικημένο.

Η «Ιλιάδα» παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ’) από 12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 20:00, για μόνο δέκα παραστάσεις και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Ολλανδία.

Συντελεστές παράστασης:

Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Σκηνική Διασκευή-Επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Έλσα Ανδριανού με τη συμβολή των ηθοποιών της παράστασης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική σύνθεση-Σχεδιασμός ήχου: Λάμπρος Πηγούνης

Σύμβουλος για τη δραματουργία: Στρατής Πασχάλης

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κινησιολογική προετοιμασία-Πολεμικές τέχνες: Σι Μιαο Τζιε Μάχιμος Μοναχός Σαολίν

Επιστημονικός σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet

Βοηθοί σκηνοθέτη: Σοφία Γαλανάκη, Νεφέλη Μυρωδιά

Kρουστά: Μανούσος Κλαπάκης

Σύμβουλος για τη δραματουργία: Στρατής Πασχάλης

Επιστημονικός σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Τίνα Τζόκα

Βοηθός φωτιστή: Ηλέκτρα Περσελή

Ειδικές κατασκευές: Νεκτάριος Διονυσάτος

Επιμέλεια μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης

Κατασκευή σκηνικού: Lazaridis Scenic Studio

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου

Ακούγονται οι μουσικοί: Ανδρέας Χατζηανδρέας (καβάλ, γκάιντες), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Βαχάν Γκαλστιάν (ντουντούκ), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα κρητική), Παντελής Παυλίδης (πολίτικη & αρχαία ελληνική λύρα), Αλέκος Βασιλάτος (κοντραμπάσο), Μανούσος Κλαπάκης (προηχογραφημένα κρουστά), Άρης Τρουπάκης, Λάμπρος Πηγούνης (ηλεκτρικές κιθάρες.

INFO: Πειραιώς 260, Πειραιώς 260, Ταύρος, 210 3272000. Από Πέμπτη 12 έως Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 20:00. Εκτός από Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Διάρκεια (με τρία διαλείμματα): 5 ώρες. Είσοδος 15 – 20 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα