Όλο και πιο κοντά Ιράν και ΗΠΑ για τα πυρηνικά

«Μία συνάντηση δεν αποτελεί αφ΄εαυτής στόχο, ούτε απαγόρευση. Θα μπορούσε να είναι μία καλή αρχή… Ο πρόεδρος Ροχανί δεν είχε πρόβλημα επί της αρχής για μία συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη», είπε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών. «Ο πρόεδρος Ροχανί έχει πει ότι, στο πλαίσιο των εθνικών συμφερόντων, είναι έτοιμος να πράξει ό,τι οφείλει να πράξει», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την παραμονή της έναρξης των εργασιών της Γενικής

Συνέλευσης του ΟΗΕ την επιθυμία για μία τέτοια συνάντηση, αλλά ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για την οργάνωσή της.

«Η ίδια η συνάντηση δεν ήταν περισσότερο σημαντική από το περιεχόμενό της, διότι δεν είμαστε εδώ για το θέαμα, αλλά μάλλον για να υπερασπισθούμε τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος Ομπάμα «έκανε περισσότερο μετριοπαθείς δηλώσεις από το παρελθόν. Εάν αυτό αποτελεί τη βάση μίας νέας πολιτικής για τη διευθέτηση των παρανοήσεων και των ανησυχιών των Ιρανών, θα είναι πιο σημαντικό από μία συνάντηση».

«Κατά την υπουργική συνάντηση με την ομάδα 5+1 θα δούμε ποια θα είναι η προσέγγιση και οι θέσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Θα δούμε εάν υπάρχει η βούληση για την αναζήτηση μίας λύσης στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος προς το συμφέρον του κόσμου, της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, αλλά επίσης με σεβασμό στα δικαιώματα του ιρανικού λαού», πρόσθεσε ο Τζαβάντ Ζαρίφ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία + Ιράν) συναντώνται το απόγευμα στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να ορίσουν το πλαίσιο της επανάληψης των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συνάντηση “ιστορική ευκαιρία” για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα