ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΩΝ 70 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση έκανε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας Μπεν Κνάπεν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, να προεισπράξει η Ελλάδα όλο το δάνειο των 70 δισ. ευρώ.

Στη συνάντησή τους, ο Ολλανδός αξιωματούχος ενημερώθηκε για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο Έλληνας υπουργός τον

διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι συνεπής για όσα έχει δεσμευτεί.

Παράλληλα, ο κ. Κνάπεν ενημερώθηκε για την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής έως το 2016, χωρίς απαραίτητα πρόσθετη χρηματοδότηση. Ως γνωστό η χώρα του είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (σε επιμήκυνση με τρίτο πακέτο στήριξης), όμως έκανε μια ενδιαφέρουσα αντιπρόταση.

Να αποφύγει η Ελλάδα τον όρο επιμήκυνση και να υιοθετήσει τον όρο «front-loading», δηλαδή η Ελλάδα να ζητήσει προκαταβολικά τα περίπου 70 δισ. ευρώ που της αντιστοιχούν από τη δανειακή σύμβαση. Γεγονός που θα έφερνε μεγάλη ρευστότητα στην αγορά έως το 2014 και δεν θα χρειάζονταν οι επώδυνες περικοπές. Ωστόσο η πρόταση αυτή προϋποθέτει την έγκριση της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αλλά και την έγκαιρη εξεύρεση των χρημάτων από τους μηχανισμούς στήριξης.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν πως δεν υφίσταται κανένα ζήτημα για εμπροσθοβαρή εκταμίευση των δανείων και όλα θα τεθούν υπό συζήτηση μετά την έκθεση της Τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα