ΟΛΑΝΤ:ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 3

15:50 7/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Ως τη πιο σημαντική προσπάθεια των τελευταίων 30 ετών χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013 διαβεβαιώνοντας ωστόσο την οιαδήποτε γενική αύξηση της φορολογίας.

«Επιβεβαιώνω εδώ την δέσμευση που ανέλαβε η Γαλλία να επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% στα τέλη του έτους 2013. Αυτή θα είναι η πιο σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που γίνεται εδώ και 30 χρόνια», δήλωσε σε ομιλία

του ενώπιον του ελεγκτικού συνεδρίου.

Ο Ολάντ επισήμανε ότι θέλει να επιτύχει το 3% προκειμένου να διαφυλαχθεί η ποιότητα της υπογραφής της Γαλλίας απέναντι στις αγορές για τη χρηματοδότηση του χρέους  με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια, αλλά και «για να ξαναβρεθούν τα απαραίτητα περιθώρια ελιγμού» για το μέλλον.

«Αυτό αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από 33 δισεκατομμύρια ευρώ σε όρους μείωσης των δαπανών και σε όρους επιπρόσθετων εσόδων» είπε ο Ολάντ και  δεσμεύτηκε ότι η προσπάθεια αυτή θα κατανεμηθεί δίκαια.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρνούμαι, μαζί με την κυβέρνηση, μια γενική και αδιάκριτη αύξηση των φόρων στα νοικοκυριά, η οποία θα μείωνε την αγοραστική τους δύναμη. Αυτοί που έχουν τα περισσότερα θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον», είπε

Όσον αφορά στις δαπάνες, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι: «Οι δαπάνες, εκτός της εξυπηρέτησης του χρέους και των συντάξεων, θα σταθεροποιηθούν σε αξία, το οποίο θα επιτρέψει την εξοικονόμηση μόνον το έτος 2013 περισσότερων από 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Σημειώνεται ότι για τη διασφάλιση της τήρησης της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης παράλληλα με το ελεγκτικό συνέδριο θα δημιουργηθεί και το  Ανώτερο Συμβούλιο Δημοσιονομικών.

«Η αποστολή του θα είναι διπλή. Από την μία πλευρά η επαλήθευση των υποθέσεων στις οποίες στηρίζονται οι νόμοι περί δημοσιονομικών…Από την άλλη, η νέα αυτή αρχή θα αποφαίνεται όσον αφορά τον σεβασμό του στόχου που διατυπώνεται” στους νόμους αυτούς, πρόσθεσε.

Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την διεξαγωγή στα τέλη Σεπτεμβρίου ενός “κυβερνητικού συνεδρίου για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας δράσης”. “Κατά το πέρας του θα εκδοθεί ένας οδικός χάρτης για τις αποστολές προτεραιότητας του κράτους”.

Ο Ολάντ δικαιολόγησε τις προσπάθειες αυτές λέγοντας ότι επιθυμεί “το κλείσιμο” αυτής της φάσης κρίσης της ευρωζώνης.

“Σημαντικές αποφάσεις” ελήφθησαν, σύμφωνα με τον ίδιο από την ΕΕ στα τέλη Ιουνίου και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χθες, με ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς του δημόσιου χρέους για να μειωθούν τα επιτόκια των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Όμως “αυτές οι αποφάσεις δεν μας απαλλάσσουν από το να βάλουμε τάξη στις χώρες μας αντιστοίχως”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα