«ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ», ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΣΑΜΑΡΑ

Προβάλλοντας το διακύβευμα της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της μελλοντικής επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις προθέσεις του για εφαρμογή όλων των μέτρων «εδώ και τώρα», αμέσως μετά τις συναντήσεις κορυφής που θα έχει με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μπορεί από χθες να ξεκουράζεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μεσσηνία, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγίες σε όλους τους

υπουργούς του να κόψουν «ό,τι είναι απαραίτητο», προκειμένου να βρεθούν τα 11,7 δισ. ευρώ για τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς υιοθέτησε ήδη μια ρητορική τύπου «κουράγιο τώρα, για να ελπίζουμε αργότερα», καλώντας χθες, από το δημαρχείο Καλαμάτας, τους πολίτες «να γίνουν ενωμένη γροθιά, πέρα και πάνω από κόμματα», προκειμένου να κερδηθεί η «δύσκολη, ανηφορική, δύσβατη, με συνεχείς αναταράξεις», μάχη για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το περιεχόμενο των χθεσινών του δηλώσεων θα αποτελεί και τον κεντρικό άξονα για το τηλεοπτικό μήνυμα που θα απευθύνει ο πρωθυπουργός στις 8 Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα θα έχει συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και με τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο και στο Παρίσι.

Άλλωστε, οι εντολές Σαμαρά προς τα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να εφαρμοστούν όσα ζητεί η τρόικα φαίνεται πια καθημερινά στις ανακοινώσεις των υπουργείων, παρά το προχωρημένο του θέρους. Μόλις χθες, η διυπουργική επιτροπή αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων ενέταξε 23 λιμάνια στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ μερικές μέρες νωρίτερα στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ είχε μεταβιβαστεί και η ΕΛΒΟ, αλλά και τα ΕΛΤΑ. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ακόμη και αναδρομική επιστροφή των υψηλών εφάπαξ, αφήνοντας να διαφανεί ότι οι τελικές αποφάσεις για τις περικοπές που θα προχωρήσει το υπουργείο του έχουν μάλλον οριστικοποιηθεί. Παράλληλα, και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη ξεκαθάρισε χθες ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, επισημοποιώντας μια ακόμη αναδίπλωση της κυβέρνησης σε σχέση με τα προεκλογικώς υπεσχημένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι αν η Ελλάδα και η κυβέρνηση δείξουν τώρα αταλάντευτη προθυμία ως προς την εφαρμογή των υποχρεώσεων της χώρας –όπως αυτές προκύπτουν από το Μνημόνιο 2 που υπεγράφη και ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Παπαδήμου- τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορέσει μετά να θέσει επισήμως το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης στους εταίρους του, προκειμένου είτε να χαλαρώσουν ορισμένοι όροι του Μνημονίου, είτε να δοθεί περισσότερος χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα μας. Αυτό, άλλωστε, θα είναι και το επιχείρημα του πρωθυπουργού στους πολίτες κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο θα «υποκαταστήσει» την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, αλλά και τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, που φέτος δε θα γίνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα