«Όλα ανοιχτά» στον διάλογο για την Κεντροαριστερά

09:18 5/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Την ανάγκη νέας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο Mega. Ερωτηθείς πάντως για τυχόν ανασχηματισμό, υποστήριξε ότι «χρειάζονται και αλλαγές προσώπων», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ανασχηματισμός δεν έχει την ίδια έννοια με το παρελθόν, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μονοκομματική κυβέρνηση.

«Τα πάντα είναι αντικείμενο συζήτησης, αν εκπληρωθούν οι πολιτικοί όροι», είπε, παραθέτοντας ως τέτοιους το ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που έχει παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ. Από αυτήν ακριβώς τη συμφωνία επί της πολιτικής, εξάρτησε μάλιστα και την συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα. Υποστηρίζοντας πως «χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία, δεν υπάρχει κυβέρνηση», ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει τόση σημασία», με την έννοια ότι δεν είναι πλέον ʽπρωθυπουργικοκεντρικό-μονοκομματικόʼ το σύστημα, αλλά συνεργατικό. Αναγνώρισε πάντως την ʽμεγάλη προσπάθειαʼ που κάνει ως πρωθυπουργός ο κ.Σαμαράς, έχοντας προσχωρήσει στη σημερινή γραμμή σε σχέση με την αντιμνημονιακή πολιτική που ασκούσε στο παρελθόν, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από την ʽέντιμη προσωπική σχέσηʼ τους.

«Όλα ανοιχτά», ακόμα και το ποιος θα είναι ο ηγέτης, τα άφησε στο θέμα της Κεντροαριστεράς, επιμένοντας στην πρότασή του για κοινή εκλογική κάθοδο των δυνάμεών της. «Θα τα λύσουμε αυτά τα θέματα. Είναι όλα ανοιχτά. Τι νομίζετε; Ότι θα οχυρωθώ εγώ πίσω από τον τίτλο του αρχηγού;», είπε, προσθέτοντας ότι ο ηγέτης εξαρτάται και από την στιγμή, αλλά αναφερόμενος και στο πρόγραμμα. Όσο για την απάντηση Κουβέλη ότι αυτά δεν μπορούν να γίνονται από την κορυφή, υποστήριξε πως ʽχρειάζεται πάντως να μιλάμε και μεταξύ μαςʼ. «Το ΠΑΣΟΚ λέει την πρότασή του με γενναιοδωρία και περιμένει προτάσεις, αλλά θα συνεχίσει να απευθύνεται στη βάση», είπε, «εμείς θα κινηθούμε ανοιχτά».

Εντωμεταξύ, στον …αυθορμητισμό των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ο πρόεδρος του κόμματος τον ένθερμο τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκαν στον ΣΕΦ τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας για τον ίδιο ότι είναι ενεργός στο κόμμα, ως στέλεχος και βουλευτής του. «Έχω δώσει εγώ εξηγήσεις για άλλους και κάποιοι νομίζουν ότι όσοι ανδρώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να φεύγουν πλαγίως και να αφήνουν εμένα να σηκώνω όλο το βάρος», είπε με νόημα, προσθέτοντας πως «πρέπει να έχουμε επίγνωση της κατάστασης και των ευθυνών μας και να δείχνουμε στον κόσμο ότι έχουμε επίγνωση». Έτσι εξήγησε και το ʽλιτό και σεμνόʼ συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Μία μέρα μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του απευθύνθηκε εκ νέου στην κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Απέκλεισε όμως τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν μάλιστα παίξει ρόλο τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο προεκλογικό πρόγραμμα του 2009, ʽφωτογραφίζονταςʼ έτσι την Λούκα Κατσέλη, αλλά και έναν ʽμικρό αριθμό στελεχώνʼ, όπως είπε. Ερωτηθείς δε για στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος και άλλα, εστίασε στα ʽνέα πρόσωπαʼ της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη …δική του γενιά, που περνά και μία ʽκρίση ηλικίαςʼ όπως είπε. Δεν τους απέκλεισε πάντως από τον διάλογο για την Κεντροαριστερά, τονίζοντας ωστόσο ότι ο καθένας έχει άλλο ρόλο, αν για παράδειγμα κάνει κόμμα, ʽφωτογραφίζονταςʼ εδώ τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Μιλώντας για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι ως υπουργός σεβάστηκε την αρμόδια υπηρεσία και τον νόμο, συμπληρώνοντας πάντως με νόημα ότι «κακώς εμπιστεύθηκα ανθρώπους που δεν ήξερα»… Απέδωσε μεγάλη ευθύνη στον προκάτοχό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την έλλειψη ενημέρωσης της υπηρεσίας, ενώ αναφορικά με όσα είπε στη Βουλή περί διακίνησης της λίστας από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε ότι ενώ γράφτηκαν, δεν διαψεύστηκαν…

Ο κ.Βενιζέλος χαρακτήρισε ʽμη κανονικό κόμμαʼ τη Χρυσή Αυγή, επιμένοντας πως είναι εκτός συνταγματικού τόξου, και καλώντας τα άλλα κόμματα να μην στηρίζονται στις ψήφους των βουλευτών της. «Η Δημοκρατία ή αμύνεται ή πεθαίνει», είπε, καταγγέλλοντας πρακτικές της Χρυσής Αυγής, όπως η δημιουργία παιδικών σταθμών μόνο για Ελληνόπουλα και το στήσιμο ιατρείων μόνο για Έλληνες.

Ερωτηθείς τέλος για τις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου και Παπαγεωργόπουλου, τόνισε την ανάγκη για κάθαρση και τιμωρία, ζητώντας όμως και από τη Δικαιοσύνη να μην παρασύρεται από το κλίμα, καθώς το στοιχείο της υπερβολής παραπέμπει σε πρακτικές Ροβεσπιέρου, όπως είπε, ενώ ζήτησε να βρεθεί λύση για τους μικροομολογιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα